Start Deserti Slatka testa Domaće krofne

Domaće krofne

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 900 g brašna
– 4 dl vode
– 1 dl mleka
– 20 g svežeg kvasca
– 1 jaje
– 200 g margarina
– 1 kašika šećera
– prstohvat soli
– rendana kora od jednog limuna
– 4,5 kašike vruće vode
– ulje za prženje
– 300 g džema od višanja
– 80 g šećera u prahu

Priprema
1. U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i sveži kvasac pa dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, jaje, omekšao margarin, prstohvat soli, vodu, rendanu koru limuna i promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Potom testo istanjiti na debljinu od 1 cm, poprskati ga sa 1,5 kašikom vrele vode pa preklopiti sa svih strana i prevrnuti sa završecima okrenutim nadole. Ostaviti da odmori 15 min. Postupak ponoviti još 2 puta.
4. Testo istanjiti na debljinu od 1,5 cm pa okruglom modlom izvaditi krofne i ostaviti ih malo da nadođu. Peći ih na vrelom ulju najpre sa jedne, a potom i sa druge strane dok ne porumene.
5. Na pržene krofne staviti po kašičicu džema do višanja i posuti ih šećerom u prahu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!