Start Zanimljivosti Efikasnija od vežbanja: Mediteranska dijeta čuva srce

Efikasnija od vežbanja: Mediteranska dijeta čuva srce

mediteranska ishrana

Mediteranska dijeta ima blagotvornije dejstvo na zdravlje srca od vežbanja, pokazalo je najnovije istraživanje.

Mediteranska dijeta uključuje konzumiranje svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, mahunarki, ribe, maslinovog ulja i poneke čašu crnog vina, a najnovije istraživanje pokazalo je da je vrlo efikasna u prevenciji bolesti srca.

U istraživanju univerziteta Harokopio u Atini učestvovalo je 2 500 odraslih osoba starosti između 18 i 89 godina. Svi učesnici dobili su zadatak da precizno beleže namirnice koje su uneli u toku dana, a oni čija je ishrana bila najpribližnija mediteranskoj dijeti posle 10 godina ostvarili su najbolje rezultate.

Kod ispitanika koji su se priklonili ovom režimu ishrane, procenat verovatnoće za nastanak kardiovaskularnih bolesti tokom desetogodišnjeg perioda smanjio se za čitavih 47 odsto, što je znatno veći procenat od onog koji je ostvaren vežbanjem.

Navedena razlika ispoljila se u istoj meri nezavisno od ostalih faktora rizika, poput godina, pola, porodične istorije, nivoa obrazovanja, indeksa telesne mase, pušačkih navika, i određenih zdravstvenih stanja poput hipertenzije, dijabetesa i povišenog nivoa holesterola u krvi.

Ranija istraživanja pokazala su da tradicionalna mediteranska dijeta povoljno utiče na mršavljenje, smanjeni rizik od dijabetesa, niži krvni pritisak, i niži nivo holesterola u krvi.

Izvor: Daily Mail
Foto: Freedigitalphotos.net/tiramisustudio

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!