Start Fit&food Fitness FIT&FOOD: Kardio vs trening snage

FIT&FOOD: Kardio vs trening snage

Autorka: Daniela Stamenković, web urednik
Autorka: Daniela Stamenković, web urednik

Večita dilema: da li se kardio radi pre ili posle treninga sa tegovima?

Ovo je najčešće postavljano pitanje, ali ono što vežbači zaista žele da znaju je to koliko je bitan redosled vežbanja i koji će brže dati rezultate.
Mišljenja su podeljena, najčešće zbog toga što svako ima svoju teoriju o tome šta kod koga najbolje “radi”.
Tačnije, sistem vežbanja koji će nečiju liniju dovesti do savršenstva nije primenljiv na svakog i nikako nije garancija da će imati isti učinak na neku drugu osobu.
Iako fitnes treneri često ne dele mišljenje, većina će se složiti u jednom: nije svejedno kojim redosledom vežbate.
Evo zašto!

Foto: Facebook
Foto: Facebook

KARDIO TRENING POSLE TRENINGA SNAGE
Tokom treninga snage, naše telo kao pokretačko “gorivo” koristi glikogen. Kada nestanu rezerve šećera, organizam će kao “gorivo”, tokom kardio treninga trošiti rezerve masti. Dakle, nakon što ste “spržili” sav šećer dižući tegove, najbolja opcija svakako je kardio za otapanje masnih naslaga. Važno je da znate i sledeće: 48 sati nakon ovakvog treninga vaše telo će i dalje trošiti kalorije (post-trening potrošnja kiseonika) i tokom ovog perioda znatno više kalorija će biti potrošeno ako ste dizali tegove pa zatim radili kardio.

KARDIO PRE TRENINGA SNAGE
S druge strane, mnogi treneri praktikuju duži kardio na početku treninga radi zagrejavanja mišića kako bi se izbegle eventualne povrede i gde bi dobro zagrejani mišići uspešnije odradili trening snage trošeći i šećer i masti kao gorivo. Da li je to baš izvodljivo? Teško, jer nakon jakog kardia, ne ostaje mnogo energije za kompleksne vežbe snage. Kardio na početku treninga će vas istrošiti sprečavajući da podižete onoliko koliko zaista možete rapidnim trošenjem energije. Nije isključeno da može doći i do zamora mišića.

foto: ThinkstockPhotos
foto: ThinkstockPhotos

Dakle, kojim redosledom bi trebalo vežbati? Pravi odgovor je: sve zavisi od cilja i od toga šta želite da postignete.

1. Ako je vaš cilj da imate telo atlete (čitaj mršavica), izdržljivost tokom vežbanja i gubitak masti, onda su treninzi bazirani na kardio programu rešenje.
2. Ako je vaš cilj da “nabacite” mišićnu masu i snagu, kardio posle treninga s tegovima je sistem vežbanja koji bi trebalo da praktikujete.
3. Ako vaši ciljevi podrazumevaju obe stavke podjednako, trening završite vrstom vežbi u kojima najviše uživate.

Imajte na umu i to da ne morate da uradite i trening snage i kardio u istom danu.
Nesumljivo je da će rezultati biti vidljivi kako god da vežbate, ipak odvajajte kardio od treninga snage ili ako već morate u istom danu, neka razmak između treninga bude tri i više sati.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!