Start Preporučujemo Food blogerke otkrivaju recepte iz svojih kuvara

Food blogerke otkrivaju recepte iz svojih kuvara

Parmigiana od plavog paradajza

Zorica Lakonić, www.mypansandpots.com

2 Zorica Lakoni_

Potrebno je:
Za sos od paradajza:
2 supene kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
supena kašika suvog bosiljka,
1/2 kg seckanog paradajza,
so.
Za pohovani plavi paradajz:
1 kg plavog paradajza isečenog na 20 krugova,
2 belanceta,
hlebne mrvice
Ostali sastojci:
400 g rendane mocarele,
4 supene kašike rendanog parmezana,
2 supene kašike seckanog bosiljka,
maslinovo ulje

2 Parmigiana

Priprema:

Zagrejte rernu na 190 stepeni C. U dubokom tanjiru umutite belanca sa prstohvatom soli. U plitki tanjir sipajte hlebne mrvice. Pleh za pečenje obložite pek-papirom. Svaku krišku patlidžana prethodno posolite, pa umočiti prvo u belanca, pa u prezle, i složiti ih na pripremljen pleh. Poprskajte s malo maslinovog ulja i pecite 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Za to vreme napravite sos od paradajza. U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte beli luk i kratko propržite, oko 30 sekundi. Dodajte paradajz i sušeni bosiljak, pa to kuvajte 15 minuta dok se sos ne zgusne. Ako paradajz nije zreo i sos je kiselkast, dodajte 1/4 kafene kašičice šećera, promešajte i sklonite s vatre. Pečene patlidžane izvadite iz rerne i stavite sa strane. Petinu plavog paradajza poređajte u dublju vatrostalnu posudu, premazanu maslinovim uljem. Preko svake kriške stavite jednu supenu kašiku rendane mocarele i pola supene kašike sosa od paradajza. Prekrijte kriškama plavog paradajza i naizmenično stavljajte mocarelu, sosa od paradajza i patlidžan, dok se ne potroši sav materijal. Odozgo pospite parmezanom. Vatrostalnu posudu pokrijte alu-folijom i pecite na 190 stepeni C, 25 minuta. Potom sklonite foliju i pecite još 10 minuta. Pre služenja pospite jelo sveže seckanim bosiljkom i prelijte maslinovim uljem.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!