Start Zanimljivosti Gastro hit: Ovo su najveći gastronomski trendovi poslednjih 50 godina

Gastro hit: Ovo su najveći gastronomski trendovi poslednjih 50 godina

ID-10039740

Glazirane šargarepe i bejbi salata ove godine neizbežna su stavka gotovo svakog poznato restorana koji želi da bude u trendu. Iako šargarepa i salata nisu nove namirnice, zahvaljujući slavnim kuvarima Reneu Redžepiju i Ejpril Blumfild, namirnice koje su godinama bile uobičajen prilog glavnom jelu, postale su gotovo središte obroka.

Međutim, glazirane šargarepe i bejbi salata nisu prvo povrće koje se zahvaljujući poznatim kuvarima širom sveta u tren oka ‘proslavilo’ i postalo te sezone nezamenjivo. Tako je u poslednjih 50 godina najrazličitije povrće osvanulo kao novi gurmanski hit koji se jednostavno ne sme preskočiti, piše Hafington post.

Godina 1969. bila je godina vladavine avokada, a upravo je boja bila inspiracija za boju kuhinjskih aparata koji su bili popularni narednih deset godina.
Volfgang Puk 1982. otkriva neodoljivu kombinaciju cvekle i kozjeg sira, a taj neodoljivi duet žari i pali gurmanskim svetom sve od tada.

Sve gurmane 1985. zaveo je snažan i rezak ukus paradajza sušenih na suncu i odmah su postale pravi hit. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1990. sladokusci nisu mogli odoleti rukoli, koja se počela koristiti uz razna jela, a odlično ide uz sušen paradajz. Na tronu su 1993. zasenile mnogima omiljene špargle što zbog ukusa što zbog zdravstvenih prednosti.

Pečurke portobelo u centru pažnje našle su se 1995. godine, a mnogi su tada tvrdili kako svojim ukusom vrlo lako mogu zameniti odrezak.

Sa sve većim naglaskom na zdravoj ishrani i prirodnom uzgoju hrane, 2006. vrlo popularne su postale stare sorte paradajza kakve su nekada uzgajale naše bake u malim povrtnjacima. Nepravilnog oblika, mirisne i ukusne, upravo su starinske sorte paradajza prvi statusni simbol nove gurmanske elite.

Bilo kao samo kuvani prilog, zapečen s mesom ili pak sirom, prokelj je 2010. postao novi hit. Nakon popularizacije starih sorta paradajza, nekoliko godina kasnije, tačnije 2011., novi trend na tanjirima brojnih gurmana širom sveta postale su stare sorte šargarepe, takođe poput onih kakve su naše bake uzgajale.

Pre tri godine ponovo je “otkriveno” povrće koje zapravo nikada nije ni napustilo brojne kuhinje – kelj, ali ipak u nešto modificiranom obliku. Tako je pravi hit bio čips od kelja ili pak zelen dodat u salate.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Freedigitalphotos.net/Piyachok Thawornmat

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!