Start Kuvamo sa Gastronomske priče Gastronomski dijamant od kog mnogi okreću glavu – kavijar

Gastronomski dijamant od kog mnogi okreću glavu – kavijar

Crni i crveni kavijar
Foto: Guliver/Thinkstock

Kavijar ili usoljena ikra je namirnica koja dostiže basnoslovne cene i neretko se služi na prestižnim događajima kao pravi delikates (o ukusima ne treba raspravljati – to smo odavno naučili).

Interesantno je da je Luj XV zgađeno bacio kavijar koju mu je poklonio izaslanik Petra Velikog, što je izazvalo politički skandal; dok je u doba rimskog imperatora Septimija Severa kavijar služen na laticama ruža. Široko zastupljen način serviranja kavijara danas je takav da se oko trideset grama kavijara služi na slanim krekerima ili tost hlebu uz malo putera. Nisu dokazane tvrdnje da metal uništava ukus kavijara i da se zato može služiti samo u srebrnim kašikama ili na hlebu tj. krekrima. Kako je ambalaža u kojoj se kavijar čuva i distribuira metalna veliko je pitanje koliko to utiče na kvalitet proizvoda ako bi se spomenuta tvrdnja pokazala tačnom.
Nakon što se zrna izvade tj. istresu iz opne stavljaju se u lanena platna i potapaju u salamuru na neko vreme, a zatim se suše i ređaju u burad. Upravo ovaj postupak proizvodnje kavijara odlika je vrhunskog kvaliteta. Sve drugo je ispod dozvoljenog za luksuz i dekadenciju. Najkvalitetniji kavijar, a ujedno i devedeset posto svetske distribucije, dolazi sa Kaspijskog mora. Najcenjeniji su ruski i iranski kavijar, koji važe za posebno kvalitetne a samim tim i najukusnije. U proizvodnji kavijara koristi se ikra kečige, morune i jesetre. Kavijar je bogat proteinima, lipidima, fosforom, cinkom, mineralima, vitamina a i pospešuje varenje. Da li je tačna tvrdnja da ima afrodizijačke moći ostavićemo na vama da se uverite.

Ono što danas možemo kupiti u prodavnicama prehrambene robe širom sveta je pasterizovan kavijar čiji je sastav uljevit, a zrnca se slabo raspoznaju. I zato je značajno izgubio na ukusu, a samim tim i na kvalitetu, te mnogima nije jasno zašto se smatra gastronomskim biserom. Zato, bitno je napraviti razliku između komercijalizovanog proizvoda i delikatesa.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!