Start Zanimljivosti Hrana iz celog sveta koja čuva naše zdravlje

Hrana iz celog sveta koja čuva naše zdravlje

hrana_za_sex2

Hrana sama po sebi vas ne može spasti svake boljke, ali vam može pomoći da ojačate organizam, da se lakše izborite s prehladama, gripom, alergijama… Mnoštvo namirnica odlikuje se bogatstvom antioksidanata koji su glavni čuvari našeg tela.

ČILI PAPRIČICE
Kapsaicin koji čiliju daje ljutinu deluje protivupalno jer blokira delovanje neuropeptida koji ih uzrokuju. Ima snažno analgetsko delovanje, ublažava bol tako što uništava tzv. spoj P, koji se nalazi u nervnim ćelijama i zadužen je za prenos osećaja bola u mozak, ali je on privremen. Osim toga, čili podstiče izlučivanje upalnog sekreta iz sinusa i bronhija, a i stimuliše zdravu probavu. Od davnina se čili koristi kao moćam afrodizijak. Ove se vrste ljutih papričica u Meksiku uzgajaju duže od 5.000 godina.

Kurkuma-te-2

KURKUMA PRIRODNI ANTIBIOTIK
Kurkuma je zapravo indijski šafran, a samo jedna kašika podmiruje 20 odsto potreba organizma za gvožđem. Kurkuma je odličan borac protiv anemije. Studije potvrđuju da kurkuma pomaže u lečenju upale creva i gastritisa. Veruje se da ova začinska biljka pojačava delovanje hemoterapije kod pacijenata koji boluju od raka. Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crevima, ona potpomaže njihov razvoj.

Coriandrum-sativum-Korijander-seme-_slika_O_11517013

KORIJANDER ZA IZBACIVANJE TOKSINA
Ova biljka, poreklom iz jugoistočne Azije, bogata je eteričnim uljima, vitaminom C i organskim kiselinama. Pomaže izbacivanje toksina iz tela, a ujedno je blagotvorna i za reumu i artritis. Ova biljka je snažni prirodni kelat, što znači da veže za sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma. Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koje sadrži, korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova, te stimuliše rad probave. Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospešuju pravilan rad jetre i creva.

zp-pasulj

PASULJ ZA REGULACIJU PRITISKA
Pasulj je izvor proteina, minerala i vitamina. Studije pokazuju da ljudi koji koriste pasulj u redovnoj ishrani imaju zdravije srce, kao i niži krvni pritisak. Pasulj utiče na smanjenje krvnog pritiska zbog povoljnog odnosa kalijuma i natrijuma, takođe snižava holesterol i tako čuva krvne sudove.
Slično na naše telo utiču i masline. Sadrže monozasićene masne kiseline koje smanjuju holesterol. One u svom sastavu imaju i fenol hidroksitirosol, koji može da spreči oštećenje DNK u ćelijama, pa tako čuva od karcinoma i prevremenog starenja. Masline popravljaju krvnu sliku.

đumbir

ĐUMBIR ZA JAČANJE IMUNITETA
U Kini se koristi kao sastojak u skoro 50 odsto recepata i biljnih preparata jer ubrzava reakciju biljaka s kojima je pomešan i zbog jačanja imuniteta. Svež koren se koristi za pojačano znojenje i izbacivanje toksičnih materija iz organizma, a sušeni za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju. Sadrži materije koje ubrzavaju metabolizam.

Izvor: zena.blic.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!