Start Zanimljivosti Hranite se zdravo: Ove namirnice izbrišite iz vašeg jelovnika!

Hranite se zdravo: Ove namirnice izbrišite iz vašeg jelovnika!

 

ThinkstockPhotos-160444336Krajnje je vreme da počnete zdravo da se hranite ili bar da naučite pravila kojih treba da se pridržavate. Predstavljamo vam  namirnice  koje bi treblalo da obilazite u širokom luku.

Čips

Jedna mala kesa čipsa sadrži 125 kalorija i 10 grama masti ( tri grama su zasićene masti). Ako jedete, na primer, samo tri kesice čipsa nedeljno, za godinu dana ćete samo kroz čips uneti 23.400 kalorija. Prodavnice zdrave hrane su sada na svakom koraku, umesto čipsa uzmite kokice ili neku varijantu pirinča.

Krofne

Beli šećer, belo brašno, margarin i sve to duboko potopljeno u ulje. Prosečna krofna sadrži 200 kalorija i 12 grama masti. Umesto ugljenih hidrata, jedite slatkiše od brašna sa celim zrnom.

Testenina

Testenine sa puterom, parmezanom i raznim ukusnim sosevima skoro svi vole. Ono što većina ne zna jeste da jedna porcija sadrži, u proseku, 543 kalorije i 33 grama masti. Umesto obične testenine, koristite integralnu, a što se soseva tiče, gledajte da ne sadrže sireve, pavlake, ni meso.

Kobasice

Bilo da ih jedete za doručak ili kao meze uz pivo, one su jednako nepoželjne u vašem organizmu. Jedna prosečna svinjska kobasica sadrži 217 kalorija i oko 20 grama masti. Ako baš volite kobasice, nađite manje kaloričnu zamenu, kao što su pileće kobasice ili vegeterijanska varijanta kobasica sa sojom.

Pržena piletina

Ako piletinu pržite u ulju, belo meso, iako dijetalno, imaće 400 kalorija i oko 22 grama masti. Zamenite prženje grilovanjem, kuvanjem ili pečenjem u rerni i dobićete zdraviji obrok.

Pomfrit

Jedna veća porcija pomfrita koja se uobičajeno dobija u restoranima sadrži oko 570 kalorija. Ako uz pomfrit uzmete i hamburger, dodajte na to još 670 kalorija.

Svež beli hleb

Parče belog hleba sadrži 65 kalorija. Nema veliku hranljivu vrednost, ne sadrži dovoljno vitamina i minerala koje sadrži hleb od celog brašna, pa zbog toga stičete osećaj lažne sitosti

Izvor: Kurir
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!