Start Zanimljivosti Izbegavajte ih: Dijetalna pića mnogo više goje!

Izbegavajte ih: Dijetalna pića mnogo više goje!

cocaNovo istraživanje pokazuje da dijetalni sokovi mogu imati sasvim suprotan efekat na one koji pokušavaju da smršaju. Huffington Post prenosi da dijetalna pića mogu uzrokovati dobijanje više kilograma nego obična pića sa šećerom.

Uzrok tome je sastojak pod nazivom fosforna kiselina, koja se nalazi i u običnim slatkim pićima, ali istraživanje pokazuje da oni koji piju piće bez kalorija popiju mnogo više od onih koji piju obične sokove.

Istraživanje objavljeno u Journal of American Geriatrics Society sprovedeno je na 749 odraslih osoba starijih od 65 godina. Istraživanje je trajalo skoro 10 godina.

Naučnici su zaključili da su osobe koje su pile dijetalna pića dobile prosečno 2.11 centimetara u trbuhu tokom istraživanja, dok su oni koji su pili obične sokove dobili samo 0.77 centimetara.

Za to je navodno odgovorna upravo fosforna kiselina, koja je u drugim istraživanja povezana s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, bolestima krvnog sistema…

Međutim, poznato je i da pića sa šećerom debljaju pa je možda najvažniji zaključak istraživanja da jednostavno treba biti umeren jer je preterano konzumiranje bilo čega, na ovaj ili onaj način loše za nas.

Izvor: B92
Foto: FreeDigitalPhotos

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!