Start Preporučujemo Jedite ovsenu kašu za doručak i brže ćete smršati

Jedite ovsenu kašu za doručak i brže ćete smršati

Koliko puta ste poželeli da imate čarobni štapić samo da bi rešili jedan problem – nekoliko kilograma viška. Niste jedini, i znajte da mnogi paze na zdravu ishranu, ali kazaljka vage nemilosrdno stoji na mestu.

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Pri pokušaju mršavljenja mnogi često preskaču doručak, ali mnoga istraživanja su pokazala da to vodi ka večernjem prejedanju. A pri odabiru doručka, često vam se dogodi da budete gladni već oko 10 sati i zatim odlazite u najbližu pekaru da nešto ‘malo gricnete’ kako biste ‘preživeli’ do ručka.

Naučnici i nutricionisti u novom istraživanju pokazali su da vas ovsena kaša može zadržati duže sitima i da će nakon takvog obroka pojesti manje za ručak.

Istraživanje objavljeno u Annals of Nutrition & Metabolism pratilo je 36 muškaraca podeljenih u tri grupe. Prva grupa za doručak je jela ovsenu kašu, druga kukuruzne pahuljice, a treća je preskočila ovaj obrok.

Tri sata nakon doručka ispitanici su beležili koliko su gladni, ali i davali uzorke krvi na analizu. Za vreme ručka dobili su tečni obrok, a zatim su im naučnici rekli da popiju onoliko koliko je potrebno da bi se osećali sitima. Vođa istraživanja iz njujorške bolnice St. Luke, Alan Gelibter, potvrdio je kako su ispitanici iz prve grupe bili manje gladni od ostalih, i da su pojeli 30 posto manje obroka za ručak.

Ovsena kaša ima puno više vlakana od ostalih sličnih namirnica, ali i sastojak acetaminofen, zbog čega naučnici smatraju da duže ostaje u želucu te vas čini duže sitima.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!