Start Zanimljivosti Jestivo cveće: Prolećni raskoš na tanjiru + recept

Jestivo cveće: Prolećni raskoš na tanjiru + recept

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Samo neko od otrovnog cveća: Narcis, oleander, pustikara (crveni naprstak), rododendron, đurđevak, visterija, kukurek, čemerika, mrazovac…
Vrlo je važno da biljka nije prskana raznim pesticidima i hemikalijama i zbog toga je bitno da se prethodno dobro raspitate o biljci pre serviranja na tanjir.

Cveće koje možete koristiti u ishrani:

Ruža – Slatkastog je ukusa, pre jela se odstranjuju donji delovi latica. Za vreme toplog leta može biti dodatak osvežavajućim pićima. Od ruže se pravi i ukusan džem.

Bundevin cvet – slatkastog ukusa, pogodan je za pohovanje, a može se koristi i za pripremu pita.

Neven – žute boje, žestokog i gorkog ukusa. Može se koristiti u supama, varivima, i sa pirinčem (umesto šafrana).

Karanfil – žestokog ukusa, sličan klinčiću.

Gladiola – ima sličan ukus kao zelena salata, često se stavlja kao dodatak za namaze i paštete.

Pelargonija (muškatla) – citrusnog je ukusa, odlično se slaže sa voćem u salatama, a može se koristiti i za pripremu raznih koktela.

Jorgovan – bogat cvetni citrusni ukus. Kandirani cvetovi mogu biti dekoracija za kolače i torte a svež cvet jorgovana može, zajedno sa voćem, da bude sastojak u jogurtima i frapeima.

Ljiljan – mnoge vrste nisu pogodne za jelo jer sadrže alkaloide. Zlatni ljiljan se jesti ceo, latice su blage, a ukus podseća na kesten. Sušeni ljiljan je sastavni deo kineske slatko-kisele supe.

Žalfija – ima veoma intenzivan miris. Idealna je uz jela sa ribom, a perfektna kada se priprema teleća džigerica. Često se pije kao čaj.

Ljubičica – slatkog ukusa, takođe je veoma ukusna kada se kandira. Koristi se u salatama ili kao ukras na poslasticama.

Suncokret – gorko-slatkog ukusa. Jede se dok je u stadijumu pupoljka.

Dragoljub – Veoma lep i ukusan cvet. Mladi listovi imaju mnogo vitamina C i jačaju imuni sistem. Cvetovi su blažeg ukusa od listova koji su pomalo pikantni. Odlični su u salatama sa paradajzom i svežim kozjim sirom.

Borač – ili krastavac biljka – plavi cvetovi predstavlja lepu jestivu dekoraciju. Borač se koristi kao začin za salatu, a naročito za salatu od krastavaca jer ima sličan ukus. Može se koristiti i za razne sosove i supe. Pomaže i prilikom prehlade.

Timijan – savršen je za pravljenje marinada za roštilj, ali s eodlično slaže i sa povrćem.

Za one koji vole malo egzotičnije ukuse tu su i cvetovi banane, akacije ili gardenije.

Recept za cvetne sendviče pogledajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!