Start Fit&food saveti JOD – BLAGOTVORAN ZA LJUDSKO ZDRAVLJE

JOD – BLAGOTVORAN ZA LJUDSKO ZDRAVLJE

Moderno doba nam je donelo veliki broj promena kako pozitivnih, tako i negativnih. Većina ih se odnosi na ljudsko zdravlje. Kako se odbraniti i sačuvati od štetnih uticaja koji utiču na naše zdravlje?

Prvi preduslov dobrog zdravlja je upravo pravilna ishrana. U biranju namirnica vrlo je važno naglasiti da posebnu pažnju treba obratiti na zastupljenost minerala, pošto ljudski organizam ESENCIJALNE minerale ne može sam proizvoditi. Posebno mesto zauzima jod.

Jod je sastavni deo hormona štitaste žlezde koji su neophodni za život, jer regulišu fizički, mentalni i polni rast i razvoj a neophodni su za prilagodjavanje na stres.  Veliku važnost jod ima u stvaranju nervnih struktura i formiranju inteligencije.


Nedostatak joda može ozbiljno da ošteti zdravlje u svakom životnom dobu. Zavisno od razvojnog perioda, vremena trajanja i veličine nedostatka joda, ispoljavaju se bolesti jodnog deficita. Najteže posledice su moždana oštećenja, posebno ako jod nedostaje u ranim fazama neuralnog razvoja. Zato bi buduće mame trebale obratiti pažnju na redovan i pravilan unos joda u organizam.

Ljudski organizam jod dobija iz mleka, jaja, raznog povrća, morskih plodova a najbolje se resorbuje iz vode. Kod nas je to mineralna voda bogata prirodno rastvorenim jodom. Još davne 1912. godine, sve zlatne medalje na sajmovima u Rimu, Parizu i Londonu osvojila je voda, tada pod nazivom ”Franc Jozefova voda”. Danas je to, tradicionalno najbolja MINAQUA.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!