Start Zanimljivosti Kad zagrizete ljutu papričicu, nipošto nemojte da pijete vodu! Evo i zašto

Kad zagrizete ljutu papričicu, nipošto nemojte da pijete vodu! Evo i zašto

Koliko vam se puta dogodilo da zagrizete nešto za šta niste znali da je ljuto, pa tražite nešto da ugasite vatru? Prva pomisao – voda! Ali, to je potpuno pogrešno

Foto: Thinkstock

Znojavo čelo, pa čak i suze koje teku u potocima, obeležavaju svaki obrok koji sadrži ljutu papriku. Da li je bilo ljuće nego što ste mislili ili vam je neko podmetnuo, prvo što uradite je – posegnete za čašom vode. Evo zašto to nije dobra ideja.

Krivac za to što vas peku usta je jedinjenje kapsaicin, koji se vezuje za proteine na nepcu i uzrokuje osećaj vreline. Tada neuroni šalju mozgu poruku da se u telu nalazi nešto što uzrokuje toplotu i bol, pojašnjava Kristofer Gulgas, profesor hemije sa Univerziteta u Sinsinatiju.

Nažalost, kapsaicin se ne rastvara u vodi, pa ga tečnost koju ste popili, neće ukloniti iz usta – tvrdi Gulgas.

VODA NE, ALI KOCKA LEDA – DA!

Ipak, kocka leda može da pomogne, dodaje. Voda neće olakšati bol, ali hladnoća hoće. Ali još bolje rešenje je žvakati komad hleba jer će apsorbovati tečnost iz usta i tako “povući” molekule kapsaicina sa receptora.‚

Ono što će najviše pomoći su mlečni proizvodi i to od punomasnog mleka, poput jogurta ili sladoleda – poručuje Gulgas.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!