Start Zanimljivosti Kako crveno vino utiče na trening?

Kako crveno vino utiče na trening?

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanje:
U novoj Danskoj studiji, muškarci koji su uzimali suplemente rezveratrola, antioksidanta koji se nalazi u crvenom vinu, videli su da su njihove kardiovaskularne koristi od vežbanja smanjene za 45% u odnosu na muškarce koji su bili u placebo grupi.

Pogled na brojeve, otkriva da su učesnici u ovoj studiji uzeli 250mg suplementa resveratrola – eksponencijalno više nego što možemo naći u našoj svakodnevnoj ishrani. Na primer, crveno vino, po flaši, sadrži između jedan i devet mg resveratrola ( trebalo bi da popijete skoro 28 flaša u toku jednog obroka, da bi uneli 250mg. U prevodu: Nije preporučljivo ). Generalno, antioksidanti poput rezveratrola, su dobri za vežbanje, jer ubravaju oporavak i smanjuju upale.

Međutim, ukoliko unesete veliku dozu, mišići vam se neće aktivirati dovoljno. Vežbe generišu neke “loše” slobodne radikale – što visoke doze antioksidanata mogu sasvim da potisnu. Potrebni su neki slobodni radikali da “uključite” proces oporavka, da pomognete vašem telu da se prilagodi stresu i poboljša učinak.

Zaključak: Manje je više. Držite se izvora kao što su borovnice, crna čokolada, kikiriki i crveno vino koje koristi prednosti antioksidanata. Bonus: Takođe će vašem zdravlju koristiti vitamini i mineralli iz hrane.

Izvor: menshealth.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!