Start Zanimljivosti Kako da najlakše očistite vatrostalne posude i kalupe za mafine?

Kako da najlakše očistite vatrostalne posude i kalupe za mafine?

Vatrostalne posude spadaju u omiljeno posuđe za pripremanje jela. Mnoge domaćice ih vrlo često koriste, ali to znači da će one vremenom postati “ukrašene” mrljicama i zapečenom prljavštinom. Isto je i sa mafin kalupima. Pročitajte kako da ih lako očistite.

Ma koliko se trudili da naše posuđe održavamo čistim, ponekad padnemo na ispitu. Ali, to nije ništa strašno. Čini nam se da nam najteži ispit predstavljaju kalupi za mafine i vatrostalne posude.

Postoji nekoliko načina da očistite vaše vatrostalne posude, da budu kao nove. Jedan od novijih trikova je da upotrebite aluminijumsku foliju. Naime, samo napravite veću kuglicu od ove folije i koristite je kao žicu za pranje. Uspite malo tople vode i deterdžent za suđe u posudu i lagano je istrljajte kuglicom od aluminijumske folije.

Možete probati i sa sodom bikarbonom, pa čak i praškom za pecivo. U veliku šerpu ubacite vatrostalnu posudu i nekoliko kašika sode bikarbone (dodajte i sirće) ili praška za pecivo. Zagrejavajte na šporetu, ostavite da kuva neko vreme – soda i ključala voda će “podići” mrlje. (Najsigurnije je da na dno šerpe, ispod posude stavite peškir ili krpu).

Drugi, lakši, ali sporiji način, je da vatrostalnu posudu potopite u ključalu vodu i uspete sodu bikarbonu (za bolji efekat dodajte i malo sirćeta ili limunovog soka i deterdženta za suđe). Sve to ostavite da odstoji preko noći. Posle samo lagano oribate. Ukoliko su mrlje tvrdokornije prilikom ribanja koristite grubu morsku so.

Ceđ je takođe odlična za čišćenje staklenih posuda. Pomešajte vodu i čisti pepeo od drveta i u toj tečnosti (vrućoj) ostavite staklenu posudu da odstoji, pa posle operite kao i obično.

Mafin kalupi
Kada pomenete svoj problem sa pranjem mafin kalupa mnogi će vam govoriti kako treba da kupite slikonske, da su najbolji oni od nehrđajućeg čelika, da koristite korpice za kalupe, … Ali, to naravno ne rešava vaš problem sa isprljanom tepsijom sa kalupima. Ali, evo šta bi moglo da pomogne.

Pomešajte 2 kašike sode bikarbone i 1 litru vode. Uspite to preko tepsije i u mafin kalupe, pa sve stavite u rernu zagrejanu na 180C. Ostavite u rerni 20 minuta, pa izvadite pažljivo (pazite da se ne opečete i da ne prospete vrelu vodu). Ostavite sa strane da se voda i tepsija malo ohlade, pa operite sa deterdžentom i krpicom, kao i obično.

Možete probati i sa solju. U prljave kalupe uspite soli i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Krpicom utrljajte lagano so (ali ne prejako da ne oštetite kalupe) i odmah ih potpite u toplu vodu sa deterdžentom za suđe. Operite kao i obično. Ukoliko je potrebno postupak ponovite.

Ako vam se mafini lepe za kalupe i teško ih je izvaditi, uvek pre nego što uspete smesu kalupe nauljite, ali i pobrašnavite. Kada mafine vadite iz rerne stavite tepsiju odmah na mokar peškir i ostavite nekoliko minuta. Mafini će lakše “iskočiti” iz kalupa.
Foto: Thinkstock
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!