Start Kako napraviti Kako napraviti mekike

Kako napraviti mekike

ThinkstockPhotos-509137721Sastojci:
za testo
– 500g brašna
– 20g kvasca
– 200ml vode
– kašika šećera
– malo soli
– 200ml jogurta
– 4 kašike ulja
za punjenje
– 150g sira (po izboru)
– 1 jaje

ISPROBAJTE I…

Mekike sa prženim kupusom

Mekike sa sirom

Priprema:
1. Sastojke za testo sjediniti (pomešati brašno i so u dubljoj vangli, a kvasac ostaviti da nadođe u mlakoj vodi sa kašikom šećera). Kad je nadošao, kvasac sipati u brašno, te dodati jogurt i ulje, dobro izraditi testo i ostaviti da nadolazi dok se ne udvostruči.
2. Kad testo nadođe, premesiti ga i podelimo na 10 loptica.
3. Napraviti punjenje za mekike: sir i jaje dobro izmutimo viljuškom. Uzeti lopticu testa, razviti oklagijom da bude tanko, premazati smesom od sira i jaja, preklopiti kao lisnato testo, pa opet malo pritisnuti oklagijom da se razvalja.
4. Tako uraditi sa svim lopticama testa i ostaviti 15-20 minuta. Pržimo ih na ulju karatko, prvo sa jedne, zatim sa druge strane.
5. Mekike iz ulja odlagati na salvete da se ocedi višak masti.

Idealno jelo za doručak ili večeru uz jogurt, kefir, kiselo mleko…
Punjenje sirom je samo ideja, testo možete peći i bez ikakvih dodataka.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!