Start Zanimljivosti Kako napraviti najpametniji izbor proteina u ishrani?!

Kako napraviti najpametniji izbor proteina u ishrani?!

mleko

Svi znamo da emisija ugljen dioksida veoma škodi zdravlju ljudi i životinja ali, nažalost, neizbežni je deo proizvodnog procesa određenih namirnica. Odabirom namirnica sa ove liste ne samo da ćete očuvati dobro zdravlje, već i doprineti manjoj zagađenosti vazduha…

Mleko

Osim što sadrži proteine, ova namirnica bogata je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A i D, preko potrebnim B12 i riboflavinom. Organsko mleko sa lokalne farme najbolji je izbor jer ne sadrži štetne hormone, a njegova proizvodnja uzrokuje i manje emitovanje ugljen dioksida.

Mahunarke

One nam obezbeđuju vlakna, nutrijente, folate i gvožđe, a imaju vrlo malo zasićenih masti. Za razliku od proteina životinjskog porekla, uzgoj mahunarki uzrokuje manje emitovanje ugljen dioksida, samim tim je i zdravije za planetu.

Tofu

Ovo je odličan izbor jer je tofu značajan izvor proteina, a za potrebe proizvodnje ove namirnice emituje se trećina ugljen dioksida u odnosu na količinu koja se otpusti tokom uzgoja govedine.

Jaja

Kada su u pitanju proteini životinjskog porekla, jaja su najpametniji izbor. Osim proteina, sadrže i vitamin D, lutein i zeaksantin, koji su zaslužni za očuvanje dobrog vida. Iako sadrže zasićene masti i holesterol, jedno jaje dnevno neće uzrokovati zdravstvene probleme. Ako ikako možete, potrudite se da nabavite sveža, organska jaja iz slobodnog uzgoja.

Piletina

Nažalost, uzgoj piletine uzrokuje veće otpuštanje ugljen dioksida od proizvodnje tunjevine ili biljnih namirnica, ali svakako ima manje štetno dejstvo na planetu od proizvodnje govedine. Zato vam savetujemo da piletinu birate češće od govedine, svinjetine ili jagnjetine, po mogućstvu organsku, sa lokalnih farmi.

Izvor: Superzena
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!