Start Kako napraviti Kako se pravi – riba od testa

Kako se pravi – riba od testa

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana
  • 60 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g mekog brašna tipa 400
20 g svežeg kvasca
1 jaje
1 kašičica šećera
150 g margarina
250 ml mleka
susam
so
Fil
100 g tunjevine iz konzerve
100 g mariniranih šampinjona
100 g zelenih maslina
3 kisela krastavca
1 jaje
½ kašičice senfa
2 kašike pavlake

Priprema:

Testo
1. U manjoj posudi sjediniti 150 ml mlakog mleka, šećer, svež kvasac i kašičicu brašna, dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, preostalo mleko, polovinu omekšalog margarina i malo soli po ukusu. Ručno promešati pa postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
Fil
1. Marinirane šampinjone, zelene masline i kisele krastavce iseći na kockice.
2. Sjediniti seckano povrće sa oceđenom tunjevinom, jajetom, pavlakom, senfom i začinima po ukusu te polako promešati.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo premesiti i podeliti na tri jufke. Svaku jufku istanjiti oklagijom pa prve dve premazati preostalim margarinom te složiti jednu na drugu i odozgo staviti treću jufku.
2. Ovako naslaganu koru istanjiti oklagijom u pravougaonik.
3. Okruglim zupčastim nožem na pravougaoniku iscrtati ribu. Prostor u obliku ribe premazati pripremljenim filom, a dve paralelne stranice iseći na trake.
4. Trake od testa unakrsno preplitati da bi se oblikovala riba. Od preostalog testa napraviti peraja i prilepiti za ribu.
5. Ribu od testa premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Kolut masline utisnuti kao oko. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni.

Na sledećoj strani pogledajte prikaz izrade u fotografijama tzv. korak po korak…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!