Start Kako napraviti Kako se priprema biftek

Kako se priprema biftek

Biftek s crvenim biberom
Foto: Guliver/Thinkstock
Prvi korak kod pripreme bifteka jeste odrediti pravu debljinu mesa. Ono nikako ne sme biti tanko, već se prepuručuje da debljina bifteka bude oko 3 cm, težine oko 250 g/osoba.
Drugi korak odnosi se na mariniranje, koje nije neophodno (iako se mnogi kunu kako je ukus 2-3 dana u marinadi odležalog biteka neuporedivo bolji u odnosu na onaj koji u se marinira sat ili dva). Marinada se sastoji od bibera, maslinovog ulja i omiljenog suvog začina (bosiljak, timijan, origano, korijander, …), a neretko se dodaje i malo dijon senfa.
Bitek se može peći u rerni, grilu ili tiganju, a prilikom pečenja najbitnije je da meso bude sobne temperature i da se soli neposredno pre pečenja. Ovaj, kraljevski, šampionski, najkvalitetniji komad junećeg mesa ne treba koristiti za pripremu drugih vrsta jela jer na taj način gubi na svom ukusu i prestižu.
Najukusniji bitek je tzv. medium reare (gastronomi i cenjeni kuvari priznaju samo ovakav bifteki za njegovu pripremu nije potrebno više od 5-6 minuta, na prethodno usijanom tiganju (najbolje tučanom/gusanom) i 10-12 minuta koliko mu treba da (obavezno) odstoji na toplom. Pred završetak pečenja poželjno je na meso staviti i komad putera, koji će se rastopiti i ujedno karamelizovati. Osim toga, ovim korakom pripreme meso dobija na dodatnom ukusu.
Uz biftek nije neophodan prilog ali preporučuje se palenta, krompir, grilovano povrće, lagana salata ili sos, uglavnom od zelenog bibera…

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!