Start Zanimljivosti Kantarionovo ulje: Recept kako se pravi ulje od kantariona

Kantarionovo ulje: Recept kako se pravi ulje od kantariona

kantarionovo_ulje

Lekovito delovanje kantariona: Kantarion ima mnogostranu lekovitost te je već u starom veku bila veoma omiljena. Dioskorid je opisao neke njene lekovite efekte, Plinije Sekund spominje je u veoma pohvalnom svetlu a ne manje i grčki lekar Galen.

Paracelsus je bio veliki pristalica kantariona i preporučivao je kao lekovitu biljku za čišćenje rana i krvi. Kneipp, Bohn, Flamm, Eckstein, Madaus i drugi nadopunili su njenu lekovitu vrednost tako da je kantarion, uprkos svim anorganskim lekovima i dalje zadržala istaknuto mesto u prirodnom lečenju.

Kantarion je biljka za rane jer ima svojstva da umiruje bolove i da steže; ona je hvaljena kao izvrstan lek za živce a deluje na smanjenje grčeva kao i na rastvaranje sluzi. Pre svega se preporučuje ulje od kantariona protiv opekotina, svežih rana koje krvare, povreda mišića, izliva krvi, nagnječenja tkiva i za lečenje bubuljica, čireva otoka. Ulje od kantariona veoma je dobro kao sredstvo za negu kože, kako kod nečistoće i ispucale kože, tako i kod suve ljuskave kože i dr.

Priprema ulja od kantariona:

Ulje od kantariona toliko je poznato i omiljeno da se zbog velike potrebe nude i lošiji proizvodi. Ti „specijaliteti“ najvećim su delom falsifikovani, obojeni bojom alkanin i zbog toga bezvredni. Najsigurnije će proći onaj koji taj prirodni lek pripremi sam. Priprema je sasvim jednostavna, a ulje od kantariona treba biti na raspolaganju u svakom domaćinstvu, tim više što njegova lekovitost traje i do 2 godine.

Biljka kantariona se sakupi i sveža donese kući. Da biste bili uvereni da sakupljate zaista pravu biljku a ne neku sličnu drugu vrstu koja nema lekovitosti, treba listove pobliže pogledati jer su oni kod kantariona sitno izbušeni a i cvetove treba među prstima satrti pa će se obojiti krvavo-crvenom bojom. Posle skupljanja treba oprezno skinute listove i cvetove staviti u jednu prostranu bocu sa širokim grlom, i preko toga preliti 3-4 puta veću količinu najfinijeg maslinovog ulja.

Posle toga se boca dobro začepi i stavi na sunce da stoji 6 do 7 nedelja. Sadržaj boce se češće promućka. Ako je leto kišno i nije sunčano, boca se stavi na toplo mesto u blizini štednjaka. Posle tog vremena ulje će poprimiti svetlocrvenu boju. Sada se čitav sadržaj boce prelije kroz čistu krpu i dobro iscedi ostatak biljke. Ako se sada nakon ponovog stajanja pokaze na površini vodeni sloj, treba ga skinuti gumenom cevčicom. Time je, na tako jednostavan način, uvek u kuć1 na raspolaganju jedan od najboljih prirodnih lekova.

Treba još spomenuti da je ovo ulje, uzimano kašikom, bezbolni lek protiv crevnih glista. S obzirom da ovo ulje lagano zatvara, moraju osobe koje naginju zatvoru uskoro nakon uzimanja uzeti sredstvo za poboljšanje stolice (krušina, rabarbara, sena i dr.).

Osim već nabrojenih mogućnosti primene ulja od kantariona kao sredstva za rane i negu kože, ono je i odlično sredstvo za masažu kod krstobolje (lumbago), bolova izazvanih gihtom i reumatizmom, iščašenja i bolova u leđima.

Unutrašnja primena kantarionovog ulja:

Ulje od kantariona može se uzimati i kao lek iznutra i to 10-15 kapi na pola čajne kašike vode a ne na šećeru. U ovakvom obliku primenjuje se kod bolova u trbuhu, kolika, upale creva, kod nekontrolisanog mokrenja u krevet dece ili odraslih i kod prekomerne sluzi u plućima (katar).

Ulje od kantariona treba uvek čuvati na tamnom mestu a najbolje je da se ulje nakon pripreme ulije u tamnu bocu.

Izvor i foto: kodren.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!