Start Zanimljivosti Kikiriki i lešnik za zdrave grudi

Kikiriki i lešnik za zdrave grudi

vest_idealne_zene

Istraživanja pokazuju da žene koje su jele dve šake kikirikija i lešnika ili dve porcije putera od kikirikija jednom nedeljno, čak 40 odsto su ređe obolevale od karcinoma dojke

Devojke i mlađe žene koje redovno konzumiraju kikiriki i lešnik, posebno puter od ovog koštunjavog voća, mogu da smanje rizik od karcinoma dojke za čak 39 procenata. Istraživanje medicinske škole na Harvardu i bolnice Brigam, koje je obuhvatilo više od 9.000 mlađih pripadnica lepšeg pola dokazalo je da namirnice bogate biljnim belančevinama i mastima imaju velikog udela u očuvanju zdravih grudi.

Naučnici su pratili navike u ishrani ispitanica od devet do 15 godina, a uporedo sa tim su išle na redovne preglede grudi gde su konstatovane eventualne promene, benigne ili maligne. Rezultati su pokazali da žene, koje su jele 2 šake kikirikija i lešnika ili dve porcije putera od kikirikija jednom nedeljno, čak 40 odsto su ređe obolevale posle 30. godine.

5 neobicnih koristi kikiriki putera

Za potpunu zaštitu od ove vrste bolesti, dr Grejem Koldic iz naučno-istraživačkog tima preporučuje da se dva puta nedeljno konzumira po 30 grama butera od kikirikija uz uobičajenu ishranu.

– Žene koje su alergične na kikiriki, mogu da jedu i lešnik. Osim ovih namirnica, povoljan učinak na zdravlje grudi pokazali su i pasulj, sočivo i soja – naglašava dr Koldic.

Istraživanje je takođe pokazalo da konzumiranje alkohola u periodu adolescencije povećava rizik od karcinoma dojke za 11 procenata.

Izvor: novosti.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!