Start Namirnica nedelje Kim

Kim

kim

U sezoni respiratornih infekcija mogu da pomognu prirodni načini zaštite. Prehlada i grip imaju slične simptome, ali se znatno razlikuju po metodi lečenja.

Iako grip i prehlada u prvi mah mogu da imaju slične simptome, znatno se razlikuju po načinu lečenja i po dužini oporavka, pišu Večernje novosti.

Obe su virusne bolesti disajnih puteva i ubrajaju se u grupu kapljičnih infekcija. Prenose se lako prilikom govora, kijanja, kašljanja, ali i dodirom sa predmetima koji su inficirani virusima, a koji se zatim unesu u nos i usta.

Procenjuje se da se polovina populacije prehladi barem jednom godišnje. Iako većina prehladu, pa i grip, uglavnom ne shvata ozbiljno i bolest obično “iznese” na nogama, oba oboljenja, upozoravaju lekari, mogu da imaju ozbiljne komplikacije i posledice.

Virusne infekcije naročito mogu da budu teške za starije i one sa oslabljenom imunitetom.

Prehlada

Simptomi: Najčešće obuhvata mešovitu virusnu infekciju gornjih disajnih puteva. Javljaju se: kijavica, suzenje očiju, crvenilo ždrela, kašalj, glavobolja, malaksalost, sa povišenom temperaturom ili bez nje. Uglavnom traje oko nedelju dana. Ako simptomi traju duže, treba se javiti lekaru.

Lečenje: Pijte dosta tečnosti, čajeva i laganih supa, uzimajte što više svežeg voća i povrća kako biste ojačali imunitet i odmarajte se. Antibiotici neće pomoći i zato ih ne uzimajte bez konsultacije sa lekarom. Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem antipiretika. Preporučuje se i uzimanje vitamina C i njegovih kombinacija. Curenje iz nosa može da se smanji korišćenjem kapi za nos ili kombinovanih preparata koji se piju. Grebanje u grlu se smanjuje pastilama, a protiv nadražajnog kašlja pomažu sirupi, najčešće biljnog porekla. Obavezno vlažite vazduh u prostoriji u kojoj se nalazite.

Čaj: U šerpu sipati dva litra vode i dodati dobro opranu jednu jabuku, jedan limun i glavicu crvenog luka. Kuvati dok jabuka ne pukne a čaj ne dobije zlatnožutu boju. U gotov čaj iscediti limun koji se kuvao, možete da pojedete jabuku, a luk bacite. Najbolje je da se pije toplo, jer tako brže deluje.

Grip

Simptomi: Slični su kao kod prehlade ali su mnogo jače izraženi i brzo nastaju. Najčešće bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima. Grip može da se iskomplikuje plućnom infekcijom, upalom srčanog mišića ili zglobova, zato ga treba ozbiljno lečiti i biti pod nadzorom lekara.

Lečenje: Koristite lekove za skidanje temperature, pijte dosta tečnosti, unosite što više vitamina iz svežeg voća i povrća. Osobe koje su pod visokim rizikom, kao što su trudnice, stariji i hronični bolesnici, trebalo bi što više da miruju, a u slučaju pojave komplikacija da se neodložno jave izabranom lekaru. Ako se posle dva-tri dana stanje ne poboljša ili ako se temperatura održava iznad 39 stepeni, obavezno se što pre javite izabranom lekaru.

Prevencija
Izbegavajte kontakt sa osobama koje su već obolele, često perite ruke, jer se virusi mogu preneti i sa predmeta koji su bili u neposrednom kontaktu sa obolelom osobom (telefon, držač u autobusu). Takođe, treba što češće provetravati prostorije u kojima boravite, odmarati se i pravilno hraniti.

Prirodni preparati: Kim može da se koristi preventivno protiv prehlade, a istovremeno smiruje i kašalj. Ima antibakterijsko dejstvo, a između ostalog, sadrži etarsko ulje, tanine i sluz. Da zaustavite viruse, kašiku kima prelijte sa 250 ml vode i kuvajte na tihoj vatri oko pet minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite i posle desetak minuta procedite. U topao čaj dodajte kašičicu cvetnog meda, promešajte i popijte.

Alergije

Ako kijate, osećate svrab i curenje iz nosa, peckanje i suzenje očiju – možda imate alergiju. Ukoliko ste skloni alergijskim reakcijama i već koristite lekove, uzimajte one koji na vas imaju najbolji efekat, bez obzira na godišnje doba.

Izvor: B92
Foto: ThinkStock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!