Start Zanimljivosti Kineska kuhinja: Sve staje u jedan zalogaj!

Kineska kuhinja: Sve staje u jedan zalogaj!

kineska kuhinja

Ako do sada niste probali nešto od specijaliteta kineske kuhinje, obavezno svratite u neki od restorana ili obroke napravite kod kuće, pogotovo što su vrlo jednostavni. Kineska kuhinja spada u jedne od najuticajnijih na svetu. A, većinu namirnica koristimo i mi.

Ono što je odlikuje jesu različiti ukusi, u zavisnosti gde bi se u Kini zatekli. Često je zovu i “kuhinja jednog zalogaja”, jer se sve namirnice seku na komade koji su dovoljni za jedan zalogaj i mogu da se uhvate štapićima. Karakteristična je i kombinacija raznih sastojaka, začina, ukusa. Uz glavno jelo, uvek se jedu pirinač ili testenina od pirinča.

Glavni sastojak kineske kuhinje je, naravno, pirinač kuvan na pari. Najčešće je začinjen karijem, ali jede se i sa povrćem i voćem.  Uz pirinač možete jesti razne kombinacije mesa i povrća. U soja sosu kuva se apsolutno svako povrće koje poželite, uz bambus, kineske pečurke, susam, kikiriki… Takođe, koriste se sve vrste mesa. Kinezi često jedu i meso sa voćem, na primer piletinu sa ananasom.

Poslastice su prava kalorijska bomba, a najčešće je to pohovano voće sa čokoladom ili sladoledom. Uz obrok se pije čaj, najpopularnije piće u Kini, a od pirinča se pravi i vino i rakija.

Kineska kuhinja je veoma ukusna i nećete pokvariti uživanje ako budete jeli viljuškom. Korišćenje štapića je veoma jednostavno, sve je u tehnici i praksi.

U kineskoj kuhinji ćete sigurno pronaći nešto što će vam se dopasti. Veoma veliki izbor i kombinacija sastojaka i jeste razlog što se nalazi na menijima svih svetskih restorana. Probajte za početak nešto klasično, a kasnije ćete uživati u nekoj egzotičnijim receptima.

Autor: Life Content

Foto: Tumblr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!