Start Preporučujemo Kinoa – blagodeti nazdravije žitarice!

Kinoa – blagodeti nazdravije žitarice!

Visok sadržaj proteina, malo šećera i nimalo glutena, čine ovu namirnicu idealnom za svačiju ishranu, a posebno za osobe sa dijabetesom, celijakijom ili drugim oboljenjima koja stvaraju preosetljivost na gluten. Kada je jednom probate, kinoa automatski postaje nezamenjiva namirnica na vašoj trpezi te nije čudo što je još od vremena Inka popularna pod imenom “majka svih žitarica”.

Ova žitarica raste u Andima na visinama od oko 3000 m, na području Perua, Čilea i Bolivije još od pre 5000 godina. Stare civilizacije Inka smatrale su je svetom hranom. Danas se kultivira i u drugim područjima sveta.

Zrna kinoe se sastoje od 60% klica i u sebi sadrže i u sebi sadrže mononezasićene masti koje su važne za zdravlje srca, te aksiodantne fitonutrijente, esecijalne minerale poput mangana, magnezijuma, gvožđa i selena, a pored toga obuluje i vitaminima B1, B2, B3, B6, B9 i E.

Pored ovoga, kinoa smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2, reguliše šećer u krvi, pomaže pri snižavanju povišenog holesterola i utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska. Daje osećaj sitosti i ne stvara nadutost.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!