Start Namirnica nedelje Kiseli kupus – namirnica i lek

Kiseli kupus – namirnica i lek

Kiseli kupus kao lek
Foto: Guliver/Thinkstock
Bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, te povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćavanje kalcijuma u organizmu.  A kiseli kupus?
Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gde je čovek uspeo da poboljša prirodu, tj. poveća  nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus  fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla (npr. u pršuti). Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

Sva višegodišnja istraživanja uvek iznova potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može slobodno  meriti s limunom i narandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C)
Pored toga, kiseli kupus  krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kog belančevine uopšte ne bi mogle biti iskorišćene.
Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u  mozgu, sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu boju kose.
Rasol – kod  nas je poznato da je rasol poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane uz probavni trakt te kao narodni lek pri smanjenju oteklina na zglobovima!
Međutim, malo je poznato da je sok od sirovog kupusa bogat ne samo vitaminom C, već i lekoviti napitak širokog spektra. Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svežeg kupusa uspešno leči čir na želucu i upala debelog creva. Pretpostavka za takvo tumačenje je lekovitost vitamina U*, koji se nalazi u svežem soku. Nizak nivo tog vitamina u želucu i crevima stvara preduslove za razvoj čira. Sok od svežeg kupusa podstiče razmenu materija u ćelijama i povoljno deluje na sluzokožu creva.
Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma, ili kad se radi o lomovima kostiju. Posebno se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!