Start Zanimljivosti Kokos kao lek: Izvor zdravlja i lepote

Kokos kao lek: Izvor zdravlja i lepote

Kokosov orah koristi se na razne načine, kao hrana i piće, dodatak jelima i kolačima, u kozmetici, ali i kao lek. Kokos se lako vari, a bogat je brojnim vitaminima i mineralima, a jedan deo njegove hranljivosti leži u činjenici da sadrži masne kiseline koje se uspešno bore protiv raznih bolesti. Pročitajte u nastavku sve zdravstvene prednosti ove namirnice, ali i kako je možete upotrebiti za negu lica i tela.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ova namirnica jedan je od najboljih boraca protiv slobodnih radikala, jer je nerafinisano i ispunjeno osnovnim antioksidantnim komponentama. Dokazano je i da kokos ima antikancerogena svojstva koja naročito pomažu u borbi protiv raka debelog creva i raka dojke. U nastavku pročitajte za šta je sve dobar kokos…

Protiv bolova

Kako stručnjaci tvrde, najčešći razlog bolova u organizmu je dehidratacija. Stoga se onima koji imaju česte bolove preporučuje da piju kokosovu vodu, tečnosti iz mladih, zelenih plodova kokosove palme, koja je najbolji prirodni izvor kalijuma. Kalijum je najbolji način da povratite hidriranost u ćelije i da se skoro trenutno rešite boli.

Mršavljenje

Kokos je voće koje se u našim krajevima retko konzumira, a ima pozitivan efekt na celokupan probavni sistem jer se lako vari i bogat je hranljivim materijama i mineralima. Sirovo kokosovo meso osiguraće vam dodatne doze proteina, a uz to sadrži i organski sastojak koji ima antibakterijsko dejstvo štiti jetru od oštećenja koja mogu uzrokovati alkohol i drugi toksini. Kokosovo mleko je bogato zdravim uljima koja pomažu našem organizmu u borbi protiv lošeg uticaja slobodnih radikala i održavanju ravnoteže probave i metabolizma. Kokosovo ulje pak, smanjuje apetiti i pospešuje sagorevanje masti, naročito u predelu struka i stomaka. Pored toga, kokosov orah štiti jetru i poboljšava imunitet.

Koje su još blagodeti ove namirnice pročitajte OVDE

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!