Start Zanimljivosti Korijander za jači nervni sistem!

Korijander za jači nervni sistem!

Foto: Thinkstock

Stručni naziv: Coriandrum sativum
Familija: Apiaceae. Ovoj familiji pripadaju mirođija, anđelika, kim, komorač i peršun.
Narodni naziv: Živica, kišnec, korijander, koriandol, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, papric, paprica, cimavica

Zdravstveni efekti:
Zahvaljujući eteričnom ulju (linalol) i vitaminu C, korijanderu se pripisuju mnoga medicinska svojstva: antiseptična, antispazmadilna, stimulativna, digestivna i karminativna (smanjuje nadutost). Dobro je sredstvo za jačanje nervnog sistema, stimuliše moždanu aktivnost i smanjuje osećaj napora. Čaj od korijandera pomaže pri problemima sa digestivnim traktom i crevnim grčevima, a ako se sipa u kadu tokom kupanja ili pranja nogu ima stimulativni efekat zbog prijatnog mirisa. Linalol je dobro sredstvo protiv glista i koristi se u masažama za otklanjanje reumatičnih bolova i bolova u zglobovima (kao osnovno ulje treba da se koristi ulje jojobe, koje se brže upija i ima regenerativna svojstva).
Ipak, ne treba ga koristiti u velikim količinama tokom trudnoće i dojenja, jer može dovesti do nervnih poremećaja i smetnji u radu bubrega. Esencijalno ulje ne sme se uzimati oralno bez konsultacije sa lekarom!

Opis:
Korijander je jednogodišnja zeljasta biljka, visine 50 do 80 cm, a vodi poreklo sa Mediterana. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni, okrugli, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto deljeni i duguljasti. Cvasti su bele, sastavljene od sitnih cvetova. Plod je okruglast i ima dva simetrična dela. Korijander cveta početkom leta.

Uzgoj:
Uzgoj korijandera nije komplikovan – lako se uzgaja i u saksiji. Može se posejati u bilo kom periodu godine zbog sakupljanja lišća, ili na proleće radi semena. Voli da je na mestu obasjanom suncem i ne trpi previše vlažnu zemlju.
U kasno leto raste u visinu, da bi formirao cvasti u vidu kišobrana. Kada lišće počne da žuti, možete sakupiti seme: biljke izvadite iz korena, ostavite da se suše nekoliko dana i izlupajte da bi ispalo seme, koje je slično zrnima bibera ali žućkaste boje. Najkrupnije seme ostavite po strani za sejanje. Pre kompletnog sazrevanja semena, biljka ispušta neprijatan miris, sličan onome koje ispuštaju stenice.

U kuhinji
Koriste se listovi, po mogućstvu sveži, a za aromatizovanje supa, čorbi, mesa, ribe i povrća – sušeno seme u prahu. Samleveno ili celo seme upotrebljava se kao začin za meso, ribu i kobasice. Osim toga, korijander je jedan od osnovnih začina za pripremu karija, kao i likera i gorkih likera za varenje.
 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!