Start Deserti Slatka testa Kuglof-štrudla sa orasima

Kuglof-štrudla sa orasima

Kuglof štrudla sa orasima
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 130 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g brašna
prstohvat soli
20 g kvasca
3 kašike šećera
150 ml vode
150 ml mleka
80 g rastopljenog putera
1 jaje (žumance)
Nadev
200 g mlevenih oraha
50 g šećera
1 jaje (belance)

Priprema:

1. U posudi pomešati kvasac, šećer i vodu, pa ostaviti da zapeni.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati mleko, puter, jaje, prstohvat soli, preostali šećer i kvasac pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se duplira.
4. Belance penasto umutiti sa šećerom, pa u čvrst šne dodati orahe i sjediniti smesu.
5. Nadošlo testo izručiti na pobrašnjavljenu površinu i rastanjiti u četvrtast oblik debljine 0,5 cm.
6. Premazati pripremljenim nadevom i urolati.
7. Zatim, testo preneti u bogato nauljen kalup za kuglov i pažljivo smestiti.
8. Prekriti mokrom pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da nadođe, oko 20 minuta.
9. Nadošlo testo peći u ugrejnoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
10. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi, pa izvaditi iz kalupa, okrenuti naopako i ostaviti na rešetkastoj površini da se potpuno ohladi (najbolje preko noći).
11. Zatim, seći na manju parčad i poslužiti.

Preporučujemo i recept za najbolju posnu štrudlu sa makom

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!