Start Zanimljivosti Kukuruz šećerac: Kuvani ili pečeni, sladak je svakako!

Kukuruz šećerac: Kuvani ili pečeni, sladak je svakako!

kukuruz

Kukuruz je na Balkan stigao u 17. veku. Od tada ga koristimo na sve moguće načine, postao je tradicionalna biljka. Najviše volimo onaj koji je sladak, a to je, naravno, kukuruz šećerac koji se tako zove jer u sebi ima najviše šećera.

Kukuruz spada u ugljene hidrate, ali zabluda je da mnogo goji, to verovanje sigurno dolazi zbog toga što se kukuruzom hrane životinje. Šećerac sadrži 86 kalorija u 100 grama. Sadrži dosta vitamina B i C, kao i minerala, magnezijum, kalijum i gvožđe. Svojstva kukuruza šećerca štite od kardiovaskularnih bolesti i kancera, olakšavaju probavu.

Jedna od zabluda, u vezi sa pripremom kukuruza šećerca, jeste da on gubi svojstva kuvanjem ili da je manje kvalitetan onaj u konzervi. Čak se mnoga svojstva u kukuruzu povećavaju kuvanjem. Hranljive materije ne gube se ni smrzavanjem, zato kukuruz koristite i zimi.

Ako želite da kupite sladak kukuruz, dovoljno je da probate jedno zrno. Boja kukuruza ne pokazuje količinu šećera, jer kukuruz šećerac može biti žut, beo ili šaren, u zavisnosti od regije na kojoj je uzgajan.

Tokom leta najviše kuvamo i pečemo kukuruz. Mnogi ga kuvaju u svili, jer veruju da će tako sačuvati sve zdrave sastojke. Apsolutno je svejedno da li ćete svilu skinuti ili ne pre kuvanja. Ako za vikend budete spremali roštilj, setite se da koji klip ispečete. A od kuvanog kukuruza možete napraviti i neku salatu, naseckajte samo svežeg povrća i prelijte pavlakom ili majonezom. U prodavnicama možete pronaći i bejbi kukuruz, koji je samo uzgajan na drugačiji način, pa mu je klip mekan i može da se pojede.

Autor: Life Content

Foto: Pinterest

 

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!