Start Kuvamo sa Kuvamo gastronomije iz Aleksandrine porodične kuhinje

Kuvamo gastronomije iz Aleksandrine porodične kuhinje

Vaš blog predstavlja divno osveženje na srpskoj food-blog sceni. Koliko vremena posvećujete uređivanju bloga i osmišljavanju recepata?

Hvala na tako lepom komplimentu. Teško mi je da procenim koliko vremena posvećujem blogu, jer mi se čini da stalno razmišljam o hrani, novim receptima, zanimljivim kombinacijama, mogućem stilizovanju hrane i fotografisanju, temama o kojima bih pisala… Često pred spavanje čitam razne recepte, koji mi mnogo pomažu da se upustim u kulinarske poduhvate kojih se ne bih setila sama. Jedan dan u vikendu sam potpuno predana blogu. Pažljivo isplaniram nabavku i kuvam ono što želim da fotografišem, jer mi je to jedina prilika da ugrabim najbolje prirodno svetlo. Dešava se da mi poduhvat uopšte ne uspe, da ili ne budem zadovoljna krajnjim ukusom ili fotografijom.

Uz recepte na Vašem blogu shvatili smo da zdrava hrana može biti i ukusna tj. da je zdravu i ukusnu hranu moguće pripremiti. Šta biste istakli kao ideju vodilju onima koji imaju problema da istraju u nameri da se zdravo hrane?

Ja nisam na nekom posebnom režimu ishrane, jedem sve – i beli hleb, i beli mrs, i testeninu, i čvarke, ali i ribu, i sve povrće, voće… Meni je ta raznovrsnost mnogo važna, pa su mi zato porcije manje nego što je ovde uobičajeno – pravim se Francuskinja :) Ipak, čini mi se da je najvažnije to što svakog dana spremam lake i jednostavne obroke (doručak, ručak, večera), sa mnogo različitih začina koji dodatno oplemenjuju svaku kombinaciju. Pošto i sama radim puno radno vreme, krećem od kuće u 8 a ne vraćam se pre 18 h, nedostatak vremena za pripremu hrane je često samo zgodan izgovor. Sve je stvar dobre organizacije, volje i ljubavi.

Često putujete, koliko inspiracije pronalazite na putovanjima kroz upoznavanje sa novim gastronomskim nasleđima i inovacijama?

Putovanja oplemenjuju u svakom smislu. Imam jednu veliku enciklopediju hrane i pred svako putovanje, između ostalog, istražim i “šta jesti”, a na internetu i “gde jesti”. Isprobavanje novih ukusa oslobađa, čini me maštovitijom i dovitljivijom u kuhinji, podstiče na nove eksperimente i nezamislive kombinacije.

Da li imate omiljenu kuhinjsku napravu tj. pomagalo i koliko vam one olakšavaju kuvanje?

Pasta mašina mi je ubedljivo najomiljenija, iako ima naprava koje češće koristim od nje. Kao veliki ljubitelj testenine, gušt mi je da je sama napravim od početka do kraja. Dugo sam pastu spremala ručno i to mi uopšte nije smetalo, ali pasta mašina mi je značajno uštedela vreme.

U vašim receptima pronalizimo kombinacije koje na prvi pogled ne bismo mogli spojiti? Koju neobičnu kombinaciju biste izdvojili?

Pošto je eksperimentisanje u kuhinji gotovo moj životni stil, meni više ništa nije tako neobično. Zanimljivo mi je kad kombinujem začine tipične za slana jela sa slatkim (na primer šljive i kumin ili čokolada i biber) i obrnuto (jagnjetina i cimet). Voće u slanim jelima može biti predivno osveženje i iznenađenje. Možda mi je najneobičnija kombinacija ipak bila sladoled od belih tartufa. U svakom slučaju i ovde se rukovodim principom “manje je više”.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!