Start Kuvamo sa Kuvamo sa Natašom Pantelić, autorkom bloga Moja slatka kuhinja

Kuvamo sa Natašom Pantelić, autorkom bloga Moja slatka kuhinja

Šta za Vas znači “savršen obrok”?

“Savršen obrok” ne bih mogla da definišem, ali se trudim da dnevno unesem dovoljno ugljenih hidrata, proteina, vitamina i svega onoga što je potrebno za normalno funkcoinisanje organizma. Naročito se orijentišem prema metodi 1/4, što znaci da 1/4 tanjira ispunim ugljenim hidratima, 1/4 proteinima, a preostale 2/4 su rezervisane za povrće: kuvano, pečeno, grilovano, sveže… ma, šta mi padne na pamet ili se u tom trenutku zatekne u kuhinji. Naravno, ponekad se nađe i neko parče pite, pizze i sličnih jela, ali sve to bude u umerenoj količini. Slatkišima je vreme, uglavnom, u poslepodnevnim satima.

Ako biste morali da birate između slatkiša i slaniša, šta biste izabrali?

Da ste me ovo pitali pre 5 godina odgovor bi, definitivno, bio slatkiši ali sada je situacija malo drugačija, tako da često balansiram između jednih i drugih.

Koliko se Vaš pogled na kulinarstvo i gastronomiju promenio od kada uređujete blog?

Pisanje bloga mi je dosta pomoglo u ishrani, prvenstveno jer nisam osoba koja voli da u kuhinji provodi previše vremena. Još ako pored svih tih priprema, želite da napravite i neku poslasticu, sigurno je da ćete na kraju dana biti preumorni i preopterećeni pitanjem “šta ću sutra za ručak”. Otkrila sam neke nove metode spremanja koje sam usvojila. Zatim, upoznala namirnice i začine, za koje nisam imala pojma da postoje, a koje su se nekada davno redovno koristile u pripremi hrane.

Koja je Vaša omiljena kuhinjska alatka i koliko često je upotrebljavate?

Omiljena alatka mi je, definitivno, nožić za ljuštenje povrća. Koristim ga svakodnevno, kada pripremam krompir, tikvice, šargarepu, plavi paradajz… Ma, idealan je i za voće i za povrće.

Da li i koliko su poslastice tzv. francuske škole bolje od naših tj. onih koje su tipične za naše podneblje, a naslanjaju se na bečku poslastičarsku školu?

Ne mogu reći da su francuske poslastice bolje od naših, ali su zato dosta laganije, a samim tim i manje kalorične. Naravno, meni se dopadaju takvi deserti, ali isto tako volim da pojedem i jedno dobro parče Doboš torte, Sacher torte i sl.

Na sledećoj strani pogledajte Natašin menù za porodični nedeljni ručak.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!