Start Zanimljivosti Lekovita dejstva: Industrijska konoplja jača imunitet i obnavlja ćelije

Lekovita dejstva: Industrijska konoplja jača imunitet i obnavlja ćelije

konoplja 2

Za inkriminisanu konoplju (Cannabis sativa) dobri poznavaoci tvrde da je prva biljka koju je čovek zasadio. U pitanju je industrijska (medicinska) konoplja, koja za razliku od indijske nema koncentracije opijata, pa u Srbiji može slobodno da se uzgaja i koristi. Zavisno od toga da li je reč o vlaknu, semenu ili ulju, od ove biljke se pravi odeća, građevinski materijal, konopac, služi kao energent, koristi se u ishrani, a ima i izuzetna lekovita dejstva.

Konoplja se sadila još u staroj Kini hiljadama godina pre nove ere. I u Srbiji je vekovima uzgajana kao višenamenska biljka – kudelja. Nažalost, u savremenom svetu je zbog sličnosti sa marihuanom dospela na rđav glas i pored toga što sve sorte industrijske konoplje moraju da sadrže manje od 0,3 odsto tetrahidrokanabidiola (THC) – sastojka koji izaziva psiho aktivna dejstva. Ta količina je višestruko manja od nivoa koji izaziva neželjene efekte.

Konopljino seme je izuzetno hranljivo i predstavlja bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i devet esencijalnih, koje organizam ne stvara. U sebi sadrži i polinezasićene esencijalne masne kiseline. Osim toga, ima savršenu srazmeru omega 6 i omega 3 masnih kiselina, koje organizam štite od kardiovaskularnih bolesti. U njemu se nalaze i zavidne količine vitamina A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Sa ovakvim sadržajem korisnih sastojaka, seme konoplje uspešno jača odbrambene mehanizme organizma, smanjuje holesterol, štiti krvne sudove, ćelije kože i brojnih organa. Uz to, vrlo lako se vari i ne izaziva nadutost i gasove.

I konopljino ulje ima svoju delotvornost. Njegovim konzumiranjem u svežem obliku sprečava se nastanak visokog pritiska i holesterola, povećava izdržljivost i vitalnost organizma, ubrzava zarastanje rana, smanjuju upale i zadržavanje vode u organizmu. Konopljino ulje poboljšava i imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava menstrualne tegobe, uklanja bakterijske infekcije i jača funkcije mozga. Ipak, nije preporučljivo za prženje, jer se na taj način uništavaju korisni sastojci.

Zbog sastojaka koje poseduje, ovo ulje je savršeno i za negu kože i kose. Zapravo, to je jedino ulje koje prodire u sve nivoe kože. Kada je reč o esencijalnim masnim kiselinama omega 6 i omega 3, 10 do 20 grama konopljinog ulja zadovoljava dnevne potrebe organizma.

Takođe, ulje od konoplje je jedino jestivo ulje koje sadrži i gamalinolensku kiselinu, izuzetno važnu za podizanje otpornosti organizma. Sa ovim sastojkom blagotvorno deluje i na čir želuca, a neka istraživanja pokazuju da smanjuje želju za alkoholom i sprečava oštećenje jetre.

Zrna i ulje od konoplje mogu da se kupe u brojnim domaćim prodavnicama zdrave hrane.

Primena

Još u drevnoj Kini konoplju su koristili u lečenju malarije i konstipacije (zatvora). Danas se u medicini najčešće upotrebljava kao lek protiv stresa, gubitka apetita, mučnine izazvane hemoterapijom, za ublažavanje posledica teških bolesti, lečenju žutice i drugih bolesti jetre, teškog zatvora i hroničnog reumatizma.

Izvor i foto: Novosti

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!