Start Preporučujemo Lena Bogdanović: Intolerantna sam na pojedine namirnice

Lena Bogdanović: Intolerantna sam na pojedine namirnice

Foto: Mladen Sekulić
Foto: Mladen Sekulić

Namirnice koje treba da izbegavam
U porodici sam stekla zdrave prehrambene navike. U našoj kući jelima se gotovo ne dodaje so, a meni se dešava i da se obrukam kad mi dođu gosti, jer nemam ni soli, ni šećera, ni hleba. Nedavno sam kupila šećer ”za goste”, koji držim u ukrasnoj posudici. Pojedem jedno ili dva parčeta hleba dnevno, pa nemam naviku da kupujem celu veknu.
Doduše, uvek imam tost. Kada sam, svojevremeno, kod doktorke Olge Hadžić radila test na hranu, ispostavilo se da mom organizmu ne prija kvasac i da svaki hleb koji poželim da jedem prethodno treba da prepečem. Naravno, bolje da bude crni nego beli. Interesantno je da je test pokazao da treba da izbegavam baš one namirnice koje mi ne prijaju ili ih ne volim. Ne bi trebalo da jedem prerađeni (kuvani) paradajz, a ja kečap nikad nisam volela, kao ni sok od paradajza. Treba da izbegavam sve što sadrži vanilu, a jedini ukus sladoleda ili kolača koji nikad ne odaberem jeste – vanila. Ne preporučuje mi se ni kukuruz tj. proizvodi od kukuruznog brašna, ali kuvanom kukuruzu teško mogu reći ne…
Radila sam i test intolerancije, čija je suština slična ovom testu na hranu, samo je postupak drugačiji – vadi se krv, dok se ovaj drugi radi pomoću specijalnog aparata. Intolerancija mi zabranjuje masline, što mi malo teže pada, i neke ”zeleniše”, ali to baš ne poštujem u potpunosti. Test na hranu kaže – nipošto ne piti belo vino, samo penušava i crno.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!