Start Deserti Slatka testa Lisnata pletenica s makom

Lisnata pletenica s makom

Lisnata pletenica s makom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 minuta
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

½ kg lisnatog testa
Nadev
200 g mlevenog maka
160 g šećera u prahu
300 ml vrućeg mleka
3 kašike džema od šljiva
1 jaje

Priprema:

1. Mak pomešati sa šećerom u prahu i preliti vrućim mlekom. Sve promešati i ostaviti desetak minuta da odstoji.
2. Odmrznuto lisnato testo rastanjiti u pravougaoni oblik.
3. Duže ivice ukoso iseći kako bi se kasnije formirala pletenica.
4. Središnji deo testa bogato premazati makom i testo s užih ivica preklopiti ka unutrašnjosti tj. na mak.
5. Isečene trake preklapati naizmenično i formirati pletenicu, pa položiti u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponaviti još jednom.
6. Premazati umućenim jajetom i peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 20 minuta tj. dok pita ne porumeni.
7. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se prohladi.
8. Posuti šećerom u prahu i iseći na komade željene veličine, pa poslužiti.

Preporučujemo i recept za čokoladnu lešnik tortu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!