Start Glavna jela Testa Lisnata pogača sa viršlama

Lisnata pogača sa viršlama

Foto: dobra hrana
Foto: dobra hrana

Sastojci:
550 g mekog brašna
2,5 dl mleka
1/2 kocke svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 jajeta, susam
1 dl ulja
150 g margarina
150 g kačkavalja
5 pilećih viršli

Priprema:
1. U 1 dl mlakog mleka rastopiti svež kvasac sa kašičicom šećera i brašna pa ostaviti da nadođe.
2. Posebno u većoj posudi sjediniti polovinu brašna, preostalo mleko, nadošao kvasac, ulje, jedno jaje i malo soli po ukusu. Ručno izmešati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno meseći dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo istanjiti, posuti rendanim kačkavaljem i margarinom pa urolovati. Ostaviti da miruje 30 min.
4. Potom rolat oklagijom istanjiti na debljinu od 0,5 cm i nožem iseći na manje kvadrate.
5. Svaku viršlu iseći na 5 manjih komada. Na kvadrate testa rasporediti isečene viršle te krajeve spojiti ka sredini i pritisnuti da se slepe.
6. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom. Zamotuljke od testa i viršli, sa krajevima okrenutim nadole, ređati jedan do drugog dok se ne popuni tepsija.
7. Oblikovanu pogaču premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Ostaviti 20 min. da nadođe pa peći u zagrejanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!