Start Namirnica nedelje Ljut koren prepun blagodeti za organizam – ren

Ljut koren prepun blagodeti za organizam – ren

Ren
Foto: Guliver/Thinkstock

Ova biljka čuva i čisti organizam, ubrzava metabolizam, čišćenje jetre, potpomaže jačanje imuniteta, odlična je u borbi protiv kašlja, bronhitisa, astme, reume, protiv začepljenih krvnih sudova i sinusa, odličan je antiseptik i diuretik. Mnogi ga rado preporučuju za izbacivanje kamena i peska iz bubrega, ali i za olakšano i redovno izmokravanje.

Koren rena, koji se uglavnom koristi cele godine, odličan je kao salata, začin ili sastojak marinada za mesa. Ren je odličan začin i dodatak jelima, a karakteristična aroma obogatiće ukus kuvanog ili pečenog (masnog) mesa, kobasica, mesa iz supe ali i dodatak kompotima… Fantastičan je kao dodatak sosovima ili salatama.
Ishrana bazirana na redovnom unosu rena posebeno prija dijabetičarima, ali i svima koji pate od konstantnog umora ili usporenog metabolizma. Mladi listovi rena bogati su vitaminom C, karotenom, kalijumom, kalcijumom, fosforom, magnezijumom, hlorom…
Rusi tvrde da se uz pomoć eliksira pripremljenog s renom, belim lukom i pivom može sniziti nivo šećera u krvi. Eliskir se koristi po jasno preciziranoj šemi – dva dana se uzima po jedna kašičica dva do tri puta dnevno, a narednih dana po jedna kašika tri puta dnevno. Čudotvorna mešavina se uvek konzumira pre obroka.

Preporučujemo i recepte za mršavljenje uz melem od renasos od rena, butkicu u sosu od rena, …

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!