Start Zanimljivosti Luksuz: Ovo je 15 najskupljih jela na svetu!

Luksuz: Ovo je 15 najskupljih jela na svetu!

najskuplja hrana

Sajt FinancesOnline objavio je listu najskupljih specijaliteta na svetu, na kojoj se našao i magareći sir iz Zasavice.

Evo na koje delikatese bogataši izdvajaju hiljade dolara:

1. 12 voćki prvog roda manga u Brizbejnu (Australija), prodato je na aukciji po ceni od 50.000 dolara, odnosno 4,200 dolara po komadu.

2. Fritata od jastoga teška pola kilograma prekrivena kavijarom prodaje se po ceni od neverovatnih 1.000 dolara u njujorškom restoranu Norma’s.

3. Sir od magarećeg mleka koji se prodaje u Zasavici košta 1.000 evra po kilogramu, a za njegovo pravljenje potrebno je 25 litara mleka.

4. Pastirska vekna iz Hobbs House pekare u Kotsvoldu košta 35 dolara po komadu. Visoku cenu ovo pecivo duguje 55 godina staroj specifičnoj recepturi za kisela testa.

5. Almas, retki kavijar i irana, prodaje se po ceni od 25.000 dolara. Istini za volju, služi se u 24-karatnoj zlatnoj limenci. Dostupna je i manja limenka za “samo” 1.250 dolara. Služi se u Caviar House & Prunier u Londonu.

6. Wagyi rebarca dobijaju se od specijalno uzgojenih krava iz Hioga u Japanu. Ove krave dobijaju čak i masažu, kako bi raspored masnog tkiva i krtog mesa kasnije bio sličniji šarama na mermeru. Rebarca se dobijaju po ceni od 2.800 dolara u Craftsteak restoranu u Njujorku.

7. Anki fu supa iz Tiato restorana u Santa Moniki, košta 5.000 dolara po porciji. Pravi se od vagji junetine, belih tartufa, foje gra supe, ručno branih klica pasulja i testenine sa mesom retkog plavog jasnota.

8. The Bacon Bling sendvič možete kupiti po ceni od 235 dolara u Tangberry’s kafeu u Šeltenhemu u Engleskoj. Pravi se od specifične slanine, crnih tartufa, ulja tartufa, zlatnih listića i praha, kao i šafrana.

9. Najskuplje parče torte je komad svadbene torte vojvode i vojvotkinje od Vindzora iz 1937. koje je na aukciji kuće Sotheby u Njujorku prodato za 29.900 dolara.

10. Šafran je najskuplji začin koji se dobija od osušenih tučkova cveta šafrana. Za pola kilograma ovog začina potrebno je 75.000 cvetova. Zato i ne čudi što ćete ih platiti 2.000 dolara.

11. Salata Florette “More i zemlja” u Hempel hotelu u Londonu koštala je 1.000 dolara. Poznati kuvar Rejmond Blank napravio ju je od kavijara beluge, rendanih tartufa, krompira sa zlatim listićima, mesom krabe i jastoga, kao i 30 godina starim balzamiko sirćetom.

12. Angelito Araneta’s zlatni suši prodaje se u Manili i predstavlja rolnice napravljene od listića 24-karatnog zlata, a služi se uz 0,2-karatne afričke dijamante i tri Mikimoto bisera. Ovo zadovoljstvo koštaće vas 2.700 dolara.

13. Frrrozen Haute čokoladni sladoled u Serendipity 3 restoranu u Njujorku pravi se od osam plodova kakaa, pet grama jestivog 23-karatnog zlata i servira se u zlatnom peharu sa belim dijamantima i zlatnom kašičicom, koje posle deserta možete poneti kući. Poslastica košta 25.000 dolara.

14. Albarragena iberijsku šunku možete kupiti u Londonu. Prodaje se u komadima od sedam kilograma i pravi od svinja hranjenim prirodnim korenjem, čije je meso sušeno tri godine. Uz šunku dobijate i njen DNK sertifikat, naravno, ako ste spremni da za nju platite 2.682 dolara.

15. Tartufi su jedan od omiljenih sastojaka luksuznih specijalieta. Jedan kilogram ovih dragocenih pečurki košta 3.000 dolara.

Izvor: B92
Foto: Pinterest

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!