Start Zanimljivosti Mali trikovi u kuhinji: Kako da začini ne izgube aromu?

Mali trikovi u kuhinji: Kako da začini ne izgube aromu?

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Većina domaćica začine drži u teglicama u kuhinjskim ormarićima ili na posebnim policama za začine, ali kada začin prvi put upotrebe, često ga ne odlažu pravilno, pa on brzo gubi aromu.

Većina domaćica začine drži u teglicama u kuhinjskim ormarićima ili na posebnim policama za začine, ali kada začin prvi put upotrebe, često ga ne odlažu pravilno, pa on brzo gubi aromu. Međutim, postoje određena pravila čuvanja začina kojih treba da se pridržavate kako bi oni što duže sačuvali svojstva koja vašim jelima daju poseban ukus i aromu.

Kupujte neobrađene začine
Ovo pravilo posebno važi za egzotične začine, kao što su cimet, vanila, anis, kardamom, đumbir, biber… Naime, kada su mleveni, ovi začini brzo gube aromu čak i kada ih pravilno čuvate, ali ako ih nabavite u štapiću, zrnu ili korenu možete ih i do tri godine čuvati u zamrzivaču, a da gotovo uopšte ne izgube svojstva.

Čuvajte ih na suvim i tamnim mestima
Bilo da su celi ili mleveni, svetlost, vazduh, vlaga i toplota najveći su neprijatelji začina. Zato ih nemojte čuvati u providnim, staklenim teglicama, naročito ako ih držite okačene na polici na zidu, jer su tako suviše izloženi svetlosti. Najbolje su metalne kutije ili keramičke posude sa hermetičkim poklopcima. Takođe, police nikada ne smeju da budu smeštene iznad sudopere ili šporeta, zbog toplote i vlage koje škode začinima. Najbolje mesto za čuvanje manjih količina začina su kuhinjski ormarići, dok veće količine možete čuvati u frižideru ili zamrzivaču. Cele začine možete slobodno do tri godine čuvati u zamrzivaču, a mlevene do šest meseci. Manje količine začina, naročito ako ste otvorili pakovanje, nikako nemojte stavljati u frižider, jer će pokupiti vlagu.

Jednom godišnje proverite boju i miris začina
Čak i kada ih pravilno skladištite, mogu da izgube svežinu i miris. Bacite one koji su izgubili svežinu i miris i nabavite nove količine, jer ćete tako uvek znati koliko su stari.

Izvor: Novosti.rs

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!