Start Zanimljivosti Mediteranska ishrana produžava život!

Mediteranska ishrana produžava život!

36782_shutterstock_109523546_iff
Verovatno ste već mnogo puta do sada čuli da je mediteranska ishrana dobra za vaše zdravlje. Osim što su potvrdili da je dobra za naše telo, naučnici su sada ustanovili da konzumacija maslinovog ulja i morske hrane pozitivno utiče i na naše mentalno zdravlje.

Mediteranska ishrana podrazumeva da redovno jedete voće, povrće, ribu, maslinovo ulje, mahunarke i orašasto voće, za koje je dokazano da smanjuje šanse za oboljevanje od neke hronične bolesti. Istraživači tvrde da u glavnim obrocima nikada ne treba da izostanu žitarice, voće i povrće, kao i da bi trebalio da pijemo litar i po vode dnevno. Glavni izvor masnoća je maslinovo ulje, a preporučuje se umerena konzumacija vina, kao i ribe, nemasnog mesa i jaja. Na dnu piramide mediteranske ishrane su šećer, slatkiši, kolači i slatka pića, što bi trebalo jesti povremeno i u malim količinama.

Mediteranska dijeta može da poboljša “moć mozga” u starijem životnom dobu. Osobe koje barem šest godina preferiraju mediteransku ishranu imaju znatno manje šanse od demencije. Posebno ženama ovakav vid ishrane produžava život.

DEMENCIJA
Najnovije istraživanje španskih naučnika pokazuje da mediteranska ishrana može da poboljša i sačuva moć mozga.

DEBLJINA
Mediteranska dijeta podrazumeva ograničenu konzumaciju mesa, puno voća i povrća, maslinovo ulje, morske plodove, ribu i vino u malim količinama. Hrana se češće kuva, a ređe prži i to igra važnu ulogu u borbi protiv kilograma.

PARKINSONOVA BOLEST
Naučnici sa Univerziteta u Tokiju otkrili su da mediteranska ishrana može da zaštiti od nastanka Parkinsonove bolesti. Pretpostavlja se da je to zato što ove namirnice blagotvorno deluju na mozak.

STARENJE
Istraživanjima je dokazano da namirnice na kojima se temelji mediteranska ishrana blagotvorno deluju na izgled kože i usporava nastanak bora.

UPALE
Konzumiranje velikih količina maslinova ulja, povrća i ribe blokira određene gene koji uzrokuju upalne procese, a koji mogu da dovedu do raznih bolesti.

NEPLODNOST
Smatra se da zbog biljnih ulja kojima obiluju zdrave namirnice iz mediteranske ishrane žene lakše zatrudne.

DEPRESIJA
Ovaj način ishrane uspešno pobeđuje depresiju- i to za čak 30 odsto. Stručnjaci tvrde da mediteranska ishrana može da deluje i preventivno, odnosno da štiti od pojave depresije.

KARCINOMI
Opsežno i ozbiljno istraživanje sprovedeno u više zemalja pokazalo je da namirnice kojima obiluje mediteranska ishrana smanjuju šanse za dobijanje različitih vrsta karcinoma. Tu spadaju začini, masline, paradajz, bela i plava riba.

Izvor: tportal
Foto: Shutterstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!