Start Zanimljivosti Mikrotalasna rerna- zdrava ili štetna po zdravlje?

Mikrotalasna rerna- zdrava ili štetna po zdravlje?

Guliver/Thinkstock

“U suštini, pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni rezultira gubljenjem manje korisnih nutrijenata nego kad je u pitanju kuvanje ili prženje hrane”, kaže za Hafington dr Gaj Krozbi, nutricionista sa Harvarda.

“Mikrotalasna rerna koristi zagrevanje suvom metodom, tako da nutrijenti poput vitamina B ili C ne izlaze iz hrane. Budući da je pripremanje hrane u mikrotalasnoj rerni traje jako kratko, nutrijenti su izloženi toploti mnogo kraće nego prilikom kuvanja ili prženja”, pojasnio je Krozbi.

I dok se neki nutrijenti gube na toploti, neki postaju još “moćniji”. To se odnosi na primer na antioksidans likopen koji se nalazi u krompiru ili paradajzu, kao i pak beta karoten u šargarepi.

Kuvanje i prženje pak može oštetiti hemijsku strukturu hrane.

“Svi procesi kojima se priprema hrana (mikrotalasna rerna, kuvanje, pečenje, prženje) smanjuje nivo vitamina. Koliko će vitamina hrana izgubiti zavisi od vremena i temperature”, pojašnjava dr Don Šafner, profesor sa Radžers univerziteta u Nju Džersiju.

Ali, koja metoda pripremanja hrane je najbolja, ukoliko želite zadržati što više korisnih nutrijenata u namirnicama? Sudeći prema Krozbiju, kuvanje na pari je najbolje, pogotovo ukoliko se radi o povrću.

Dr Suzen Niki, nutricionistica s univerziteta Visconsin-Medison, deli njegovo mišljenje.

“Isecite hranu na veće komade i kuvajte je na pari brzo pre serviranja. Kuvanje na pari i pripremanje hrane u mikrotalasnoj pećnici su najbolje metode brzog kuvanja.”

“Sve zavisi od hrane, načina na koji se ona priprema itd. Ukoliko hranu kuvate u vodi, mnogo nutrijenata će ispariti. Ukoliko kuvate u mikrotalasnoj rerni, to kraje kratko, tako da će nutrijenti ostati u hrani”, pojašnjava i dr Apim Data, profesor biologije sa univerziteta Kornel.

Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!