Start Zanimljivosti Mmm, sočni paradajz!

Mmm, sočni paradajz!

Foto: Guliver/Getty images
Foto: Guliver/Getty images

Sočni plodovi punog ukusa daju svežinu i jedinstvenu aromu svakom jelu. Koju god vrstu da odaberete – nećete pogrešiti, jer je reč o povrću sa visokim sadržajem likopena, snažnog antioksidansa korisnog u prevenciji i borbi protiv različitih oboljenja

Slatki mali – Čeri
Naziv je dobio na osnovu svojih dimenzija: pojedinačni plodovi su veličine ploda trešnje. Njihova veoma slatka i intenzivna aroma nas u svim godišnjim dobima poziva da ga gricnemo.
Prednost: Pogodan je za pripremu tzv. „finger fooda“: hladnih predjela i salata. Nanizan na ražnjiće zajedno s mini-kuglicama mocarele, komadićima lososa ili račićima, pravi je praznik za nepca.

Umesto bombona – Žuti čeri
Reč je o podvrsti čeri paradajza, čije su bobice u proseku veličine oko 2 cm i naročito su pogodne za grickanje između obroka. Plod je sočan uprkos čvrstoj strukturi.
Prednost: Zahvaljujući slatkom ukusu, idealni su kao zamena za slatkiše, posebno za bombone.

Aromatičan – Volovsko srce
Prvi je među klasičnim sortama – sa gramažom od 150 do 250 g po plodu dvostruko je teži od okruglog paradajza. Bogat je pulpom, sa vrlo malo semenki. Rezultat dužeg zrenja na stabljici je punoća arome i slatko-kiselkast ukus.
Prednost: Zagrevanjem, tj. termičkom obradom njegova puna i intenzivna aroma dolazi do izražaja. Zato ga treba peći u rerni ili na roštilju.

Sjajan za salate – Šljivar
Paradajz sorte Roma kod nas se često pominje i kao paradajz šljivar, i vodi poreklo iz Italije. Danas se uzgaja na gotovo na svim podnebljima. Uvek je sjajan izbor, kako za pripremu jela na grilu, pečenje i kuvanje tako i za spravljanje paradajz supa i sosova za paste.
Prednost: Čvrsto meso ploda paradajza šljivara dobro podnosi sečenje na kriške a da pritom ne ispušta sok ili semenke, što ga čini idealnim za pripremu salata.

Idealan za zimnicu – Jabučar
Reč je o najpoznatijoj sorti paradajza kod nas. Plod je gladak, okruglog oblika, izrazito crvene boje i težine do 130 g. Za njega je karakterističan dobar odnos ukupnih šećera i kiselina, sa sadržajem suve materije od 6 do 6,5 %.
Prednost: Odlikuje se punim ukusom i najzastupljeniji je u kuhinji naših domaćica – naročito je pogodan za pripremu zimnice, tj. soka, a u industrijskoj proizvodnji – za paradajz pelat, pire i sos.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!