Start Zanimljivosti Mnoštvo vitamina: Slanina, puter i jaja nisu nezdravi

Mnoštvo vitamina: Slanina, puter i jaja nisu nezdravi

ID-10085662

Brojna nova istraživanja pokazala su da holesterol i zasićene masti i nisu toliko loši kao što smo to možda mislili, kao i da holesterol ima vitalnu ulogu u funkcionisanju određenih telesnih funkcija. Sada bez griže savesti ponovo možete jesti svoje omiljene namirnice koje ste do sada izbegavali zbog toga što su imale reputaciju nezdravih.

Puter

Iako je užasno ukusan, za puter se mislio da je toliko loš po zdravlje da je njegov „zdrav“ protivnik margarin proglašen za bolju opciju.
I dok margarin praktično ne sadrži nikakav holesterol zato što se pravi od biljnih ulja, u njemu se nalazi značajna količina trans masti – prehrambenog neprijatelja boj jedan.
Sa druge strane, puter sadrži vitamine koji tope masti kao što su A i E i manje poznat vitamin K2 koji se nalazi u većini mlečnih proizvoda.
Samim tim, puter nije štetan kada se umereno konzumira.

Slanina

Uprkos studijama koje tvrde da previše industrijski procesuiranog mesa može biti štetno po zdravlje, slanina nije loša koliko se do sada mislilo.
Svinjetina je puna zdravih vitamina i minerala i ima jako malo trans masti, koje se smatraju najopasnijim mastima.
Režanj slanine s vremena na vreme uopšte neće biti štetan, pogotovo ako se uzima kao deo zdravog obroka.

Jaja

Zbog toga što veliko jaje sadrži između 180 do 210 miligrama holesterola, ova supernamirnica dugo je smatrana lošom po nivo holesterola u organizmu.
Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da jaj apodižu HDL nivoe – u pitanju su dobre vrste holesterola, a poseduju i nutrijente koji možda pomažu smanjenju rizika za dobijanje srčanih bolesti.

Punomasno mleko

Nedavne studije pokazale su vezu između konzumiranja punomasnih mlečnih proizvoda sa nižim nivoom telesne masti.
To je zbog toga što nas punomasno mleko duže vremena drži sitima nego opcije sa manje masnoća i samim tim nas odvraća od drugih namirnica bogatim mastima.

Školjke

Školjke imaju nezasluženu reputaciju da nisu zdravi zbog škampa koji sadrže 147 miligrama holesterola na 100 grama težine.
Međutim, druge vrste školjki kao što su dagnje imaju znatno manje količine holesterola.
Generalno, školjke sadrže velike količine važnih vitamina kao što je B12 i minerala kao što je cink.

Izvor: 24sata
Foto: Freedigitalphotos.net/piyato

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!