Start Zanimljivosti Neopravdano na lošem glasu: Masti su ipak dobre za vaše zdravlje?!

Neopravdano na lošem glasu: Masti su ipak dobre za vaše zdravlje?!

hamburger

Godinama su masnoće bile na lošem glasu i bile optuživane da izazivaju povišen holesterol, srčana oboljenja i gojaznost. Međutim, sve više naučnih studija dokazuje blagotvoran uticaj masnoća na naše zdravlje.

Evo nekoliko razloga da ne izbacujete masnoće iz svoje ishrane:

1. Masnoće su neophodne za zdravlje mozga

Da li znate da se tkivo mozga sastoji iz skoro 60% masnoće? Ishrana bez masnoća ostavlja vaš mozak bez važnih materija i na taj način ugrožavate svoje zdravlje. To ne podrazumeva da bi trebalo da unosite u organizam samo masne i omega 3 kiseline, već i zasićene masti na čiju štetnost su vas ranije stručnjaci upozoravali. Važni vitamini kao što su A, D, E i K nisu rastvorivi i kroz organizam se prenose i apsorbuju putem masnoća. Ovi vitamini su neophodni za pravilan rad mozga i drugih vitalnih organa.

2. Masnoće pomažu plućima

Naša pluća su okružena supstancom koja se sastoji od zasićenih masti. Bez dovoljno masnoća u ishrani, rad vaših pluća može biti ugrožen.

3. Masnoće jačaju imuni sistem

Doktor Majkl i doktorka Meri Ids u svojoj knjizi “Dobre kalorije, loše kalorije” pišu o uticaju zasićenih masti koji se nalaze u puteru i kokosovom ulju na imunitet. Oni navode da nedostatak masnoća u organizmu sprečava naše telo da prepozna i uništi strana tela, poput virusa, bakterija i gljivica.

4. Masnoće održavaju zdravlje kože

Bez dovoljnog unosa masnoća, naša koža postaje suva i sklona pucanju pa se time stvaraju putevi za eventualne infekcije.

5. Masnoće čuvaju zdravlje srca

Mnoge studije su ispitivale uticaj zasićenih masti na zdravlje srca. Tako je jednim istraživanjem ispitivano zdravlje populacije ostrva u Pacifiku, gde se čak 60% ishrane stanovnika sastoji iz zasićenih masti. Rezultati su pokazali da ova populacija veoma retko ima srčanih problema.

Međutim, trebalo bi da vodite računa i izbegavate trans-masti, koje zaista loše utiču na vaše zdravlje. One nastaju dodatkom atoma vodonika nezasićenim mastima i služi za produžavanje roka trajanja namirnica.

Izvor: Stvar ukusa
Foto: Freedigitalphotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!