Start Predjela Pite Najbolji recept za domaći burek sa sirom

Najbolji recept za domaći burek sa sirom

Foto: Bakina kujna
Foto: Bakina kujna
  • 90 min
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

500 g mekog brašna
½ kašičice soli
300 ml mlake vode
600 g mladog sira
300 ml ulja

Da li biste pripremili ovo jelo?

Priprema:

1. U vanglu sipati polovinu brašna, dodati so i promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo. Umešeno testo podeliti na 5 jufki i ostaviti da miruju 20 min.
2. Potom svaku jufku istanjiti pomoću oklagije na veličinu velikog, plitkog tanjira. Šerpu odgovarajućeg prečnika nauljiti i staviti u nju jednu jufku. Preliti je sa malo ulja pa na isti način poslagati preostale jufke jednu na drugu zalivajući ih uljem. Gornja jufka mora biti prekrivena uljem. Ostaviti da miruje 30 min.
3. Nakon toga izvaditi jednu jufku, ocediti je od ulja i rukama pažljivo istanjiti. Posuti sa malo izmrvljenog mladog sira, te krajeve presaviti prema sredini i odložiti na stranu.
4. Izvaditi drugu jufku, istanjiti je, na sredinu rasporediti malo sira, te prekriti oblikovanim smotuljkom. Krajeve donje kore presaviti prema sredini. Na isti način iskoristiti preostali materijal tako da se jedan smotuljak uvija u drugi.
5. Oblikovani burek izvrnuti u nauljenu okruglu tepsiju sa završecima okrenutim nadole. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni i postane hrskav.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!