Start Zanimljivosti Najzdravije vrste mesa su…

Najzdravije vrste mesa su…

Izaberite najkvalitetnije vrste mesa i uživajte u hranljivim obrocima.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Iako se sve više govori o tome kako je potrebno da se smanji unos mesa mnogi ne žele da ga izbace iz ishrane. Veruje se da se ta velika „frka“ oko mesa digla zbog sve češće upotrebe nezdravih, industrijskih mesnih prerađevina i nezdravog načina pripreme mesa, korišćenja nezdravih delova mesa (koža, masnoće, ..).
Naravno, mnogo ćete učiniti za zdravlje ako smanjite unos mesa. Mi ga preporučujemo tek 3 puta sedmično, a od toga jedan obrok bi trebao biti riblji.

Kako birati meso

Nije reč samo o tome koje vrste mesa da birate, već i o tome kakve to „komade“ pripremate, šta kupujete. Meso birajte sa što manje masnoće, trudite se da odstranite kožicu (posebno kod peradi) i pripremajte ga sa malo masnoće, kuvajte, dinstajte. Pronađite što zdravije načine pripreme mesa.

Takođe, ono što je vrlo važno je da znate odakle vaše meso dolazi. Kupujte meso domaćih prozvođača, posebno ono za koje znate da su uzgajivači hranili životinje na ispaši. Neki domaći uzgajivači čak „pročišćavaju“ životinje tako što ih par meseci hrane i blitvom, svežim povrćem i travama. Veruje se da je to meso mnogo zdravije i ukusnije od mesa životinja koje su uzgajane u zatvorenom, u kavezima.

Meso je vrlo bogat izvor proteina i masnih kiselina koje su važne za ljudsku ishranu. Još uvek se vode velike debate da li nam je meso potrebno ili ne, da li bismo ga trebali jesti ili ne. Ako ste pristalica konzumacije mesa trudite se da jedete najzdravije meso i izbegavajte indsutrijske mesne prerađevine.

Nastavak pročitajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!