Start Kako napraviti Namirnica nedelje: Grožđe – eliksir zdravlja i mladosti

Namirnica nedelje: Grožđe – eliksir zdravlja i mladosti

Grožđe deluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti. Iako postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za belo i crno grožđe.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Crno grožđe
Crno grožđe treba da bude što tamnije, gotovo crno, a kada se grozd protrese zrna ne smeju da ispadaju. Kožica crnog grožđa veoma je vredna jer obiluje fenolnim materijama koje mu daju boju i ukus, a ljudima zdravlje.
Sadrži i antioksidanse koji uništavaju štetne supstance, kao i slobodne radikale koji mogu da izazovu tumor. Čuvaju i prohodnost arterija smanjujući tako rizik za bolesti srca.
Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina C, B1 i B6.
Ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

RECEPTI:
Kuglice sa bananama i grožđem
Slatke palačinke sa sirom i grožđem

Belo grožđe
Belo grožđe je u mnogo čemu slično crnom. Ima približno istu energetsku vrednost, što znači oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima.
Takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom. Suvo grožđe sadrži supstance koje suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, jer obiluju fruktozom i glukozom a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

Na sledećoj strani pročitajte o tome kako grožđe čisti jetru i kako izgleda dijeta s grožđem!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!