Start Preporučujemo Nedelja italijanske kuhinje od 21. do 27. novembra i u Srbiji!

Nedelja italijanske kuhinje od 21. do 27. novembra i u Srbiji!

Prva Nedelja italijanske kuhinje u svetu održaće se od 21. do 27. novembra u 105 zemalja širom sveta, sa preko 1.300 događaja.

Ambasada Italije u Beogradu, Italijanski institut za kulturu i Komora italijansko-srpskih privrednika ovim povodom priređuju program koji će i srpskoj javnosti predstaviti The Extraordinary Italian Taste.

Među ključnim dešavanjima manifestacije, koja će se održati u Beogradu i Subotici (u saradnji za Kulturnom asocijacijom Piazza Italia), uz degustacije, konferencije, pripremanje jela, laboratorije, filmske projekcije i promotivne aktivnosti, 23. novembra u restoranu Homa, šef iz italijanske regije Kampanija (Campania) Đovani Arvonio (Giovanni Arvonio), pripremaće večeru po tradicionalnim receptima na inovativan način sa proizvodima iz italijanske oblasti Irpinija (jug Italije). Isti šef održaće predavanje (masterclass) iz visoke kuhinje studentima Univerziteta Singidunum.

Italijanski institut za kulturu, 22. novembra, organizovaće seminar o italijanskim iskustvima u promociji organskih prehrambenih proizvoda, koji imaju sertifikate o kvalitetu, dok će u toku nedelje biti održane projekcije igranih i dokumentarnih filmova koji govore o hrani.

Između ostalog, uz koordinaciju Komore italijansko-srpskih privrednika restorani italijanske kuhinje u Beogradu, koji imaju sertifikate Italijanskog gostoprimstva, organizovaće specijalne menije i degustacije tipičnih jela italijanskih regija.

Medijski partner Nedelje italijanske kuhinje u Srbiji je Color Press Grupa, koja će tokom vikenda (26-27. novembar) organizovati jedan promotivni događaj u nekom od najvećih tržnih centara u Beogradu.

Prva Nedelja italijanske kuhinje nastavlja da se bavi temama kvaliteta, održivosti, bezbednosti prehrambenih proizvoda, prava na hranu, obrazovanja, biološke raznovrsnosti, kojima se uspešno bavila i manifestacija Expo Milano 2015. Inicijativa je nastala na osnovu Protokola o razumevanju, čiji je cilj valorizacija u inostranstvu italijanske gastronomske i vinske tradicije. Protokol su 15. marta ove godine potpisala tri italijanska ministarstva: Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje, Ministarstvo poljoprivrede, prehrane i šumarstva i Ministarstvo obrazovanja i istraživanja.

Dodatne informacije o aktivnostima koje će biti organizovane u Srbiji, u okviru manifestacije, mogu se naći na sajtu Ambasade Italije u Beogradu na ovom linku.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!