Start Zanimljivosti Neverovatno! Evo koja je najskuplja hrana na svetu

Neverovatno! Evo koja je najskuplja hrana na svetu

Svet bogatih i slavnih je očaravajući za mnoge od nas i oni vode živote koje mnogi od nas žele i rade ono što mi možemo samo da sanjamo. I, kao što narod kaže da svaka roba ima svog kupca, ajde onda da se bolje “upoznamo” sa najskupljim namirnicama na svetu, namirnicama kojima vole da se počaste bogati i slavni!

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Najskuplju pizzu na svetu pod nazivom “Louis XIII” pravi mladi italijanski kuvar Renato Viola, i naplaćuje je samo 8300 evra! Sastojci za ovu pizzu su mozzarella, meso od bufala, tri vrste kavijara, crvene krabe, girice (papaline) i jastog.

Smatra se da je krompir sorte “La Bonnotte” stvorio lično vrhovni bog Inka! Toliko je nežan po svojoj strukturi, da se mora prikupljati samo ručno. Kilogram ovog krompira košta oko 500 evra.

Najskuplji omlet na svetu možete pojesti u restoranu njujorškog hotela “Le Parker Meridien”. Košta “samo” 1000 dolara. Osim, naravno, jaja, tu je usitnjeni celi jastog i kavijar od pastruge.

Najskuplji desert na svetu služi se u njujorškom restoranu “Serendipity 3″. Ukrašen je jestivim zlatnim ljuspicama i poslužuju ga u čaši ukrašenoj zlatnim obodom i dijamantima, sa zlatnom kašičicom optočenom takodje, dijamantima. Ova divota košta 25 hiljada dolara, a praznu čašu gost može poneti sa sobom.

Najskuplja čokolada na svetu se zove “Chocopologie by Knipschildt” i proizvodi se u SAD. Za komad od 453 grama mora se platiti 2600 dolara.

Najskuplji kavijar na svetu nije crni. Zove se “Almas”, iz Irana je i predstavlja ikru albino-beluge. 100 g ikre je spakovano u teglicu od čistog zlata i košta oko 5 000 dolara.

Najskuplja gljiva na svetu je – beli tartuf. Ovaj specijalitet ustvari nema utvrdjenu cenu jer se svaki veći komad prodaje na aukciji. 2007.godine trojica hongkongških magnata zajedno su platili gljivu od 750 grama – 209.000 dolara!

Najskuplji začin na svetu je – šafran. Pravi šafran je, ustvari, tučak biljaka iz porodice Crocus sativus, a za dobijanje pola kilograma začina neophodno je od 50 000 do 75 000 cvetova, što je otprilike jedan fudbalski teren. Jedan kilogram pravog šafrana košta oko 6 hiljada dolara.

Najskuplje meso na svetu predstavlja čuvena japanska “mramorna” govedina. File od 200 grama košta u Evropi više od 100 dolara. Neki komadi, posebno mekani, prodaju se i za hiljadu dolara!

Najskuplji orah na svetu je – makadamija. Nekada je bio deo osnovne ishrane australijskih aboridžina, ali zbog komplikovanog načina rasadjivanja i gajenja, godišnje se ovog delikatesnog oraha proizvede samo oko 40 tona. Drvo makadamija oraha mora biti staro od 7 do 10 godina da bi izbacilo plodove. Kilogram makadamije u zemlji porekla košta više od 30 dolara.

Najskuplji viski na svetu je Macallan Fine Rare Vintage. Sa samo 85 boca u celom svetu, degustacija ovog 30 godina starog viskija nije baš uobičajena. Cena jedne boce je 38 000 dolara.

Najskuplji rum na svetu je Wray Nephew White Overproof Rum. Potiče iz 1940. godine i u celom svetu postoje još samo 4 boce ovog dragocenog pića. Cena? Samo 53 000 dolara za bocu.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!