Start Zanimljivosti Nije svejedno: Kako pravilno jesti voće

Nije svejedno: Kako pravilno jesti voće

Svi mislimo da jesti voće znači samo kupiti voće, naseći ga na kriške i staviti u usta. To nije tako jednostavno. Važno je znati kako i kada jesti voće.

Thinkstock
ThinkStock

Koji je ispravan način jedenja voća?
Najpre to znači da voće ne treba jesti posle obroka! Voće treba jesti na prazan želudac.
Jedenje voća igra glavnu ulogu u detoksifikaciji vašeg organizma, koji snabdeva sa velikom količinom energije za mršavljenje i za druge životne aktivnosti.Recimo da pojedete dve kriške hleba, a zatim komad voća. Komad voća je spreman da prođe ravno kroz želudac u creva, ali ga hleb sprečava u tome. U međuvremenu, celi obrok se raspadne, fermentira i pretvara u kiselinu.
Ako hoćete da pijete voćni sok – pijte samo sok od svežeg voća, a ne koncentrat sokova. Nemojte piti pregrejan sok, niti jesti kuvano voće, jer tada ne dobijate njegove hranljive sastojke. Kuvanjem uništavate sve vitamine.
Jedenje celog ploda je bolje nego pijenje soka. Ako želite da pijete voćni sok, pijte ga sporo – gutljaj po gutljaj, jer morate da ga pomešate sa pljuvačkom pre gutanja. Svakog trećeg dana možete jesti voće kako bi brzo očistili svoje telo od toksina. Ako 3 dana jedete samo voće i pijete voćni sok iznenadićete se i sami kad vam prijatelji kažu da izgledate sveže!

ThinkStock
ThinkStock

KIVI: Mali ali moćni, dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vitamina E i vlakana. Njegov sadržaj C vitamina je dvostruko veći od onog kod narandže!
JABUKA: Iako jabuka ima mali sadržaj vitamina C, ona je antioksidantna i flavonoidna i povećava aktivno delovanje vitamina C, čime smanjuje rizik raka debelog creva, srčani i moždani udar.
JAGODA: Jagoda je zaštitno voće. Jagode spadaju među glavno voće, koje ima najveću antioksidantnu moć i štite organizam od nastanka raka, začepljenja krvnih sudova, slobodnih radikala. U ovu grupu najkorisnijeg voća spadaju još MALINA, KUPINA, BOROVNICE i TREŠNJE. Trešnje i ANANAS najviše pomažu u otklanjanju bola u stopalima.
NARANDŽE svakodnevno vam mogu pomoći kao zaštita od prehlade, snižavaju holesterol, sprečavaju i rastvaraju kamen u bubregu i smanjuju rizik raka na debelom crevu.
LUBENICA: je najbolje piće za gašenje žeđi. Sastoji se od 92% vode, a puna je glutationa, koji pomaže i pojačava naš imunitet. Takođe je ključni izvor likopena, oksidanta u borbi protiv raka. U lubenicama se nalazi: vitamin C i kalijum.
DINJA ima najviše antioksidanata koji sprečavaju rak i čiste telo.
CRNI LUK je najzdraviji sa istim učinkom među povrćem.

Izvor: jogasrbija.com

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!