Start Zanimljivosti Niskokalorične namirnice koje možete jesti bez straha od gojenja!

Niskokalorične namirnice koje možete jesti bez straha od gojenja!

364963343523f415365414192162845_orig
Postoje namirnice koje sadrže nizak nivo kalorija tako da možete da ih jedete u velikim količinama bez straha da ćete se ugojiti.

Ove namirnice su niskokalorične, a imaju sjajnu nutritivnu vrednost.

Spanać
Šoljica ovog povrća ima svega sedam kalorija. Ovo povrće sadrži brojne minerale, vitamin K, bogat je gvožđem, sadrži vitamin C i brojne antioksidante.

Limun
Limun ima samo 20 kalorija po komadu bez kore. Njegov mesnati deo je bogat vitaminom C. Jedno istraživanje je pokazalo da na prve znake prehlade treba uzeti limun koji skraćuje trajanje bolesti za jedan dan. Sok od limuna možete dodati bilo kada u ishranu, od napitaka do salate.

Kelj
Kelj je povrće koje u sebi sadrži supstance koje mogu sprečiti rak, a naročito rak dojke. Sastojci u ovoj čudesnoj biljci postiču jetru da proizvodi enzime koji neutralizuju potencijalne kancerogene materije. Odličan je izvor vitamina B, folne kiseline i mangana koji reguliše nivo šećera u krvi i utiče na pravilnu funkciju imunološkog sistema. Kelj inače ima samo pet kalorija po šoljici.

Karfiol
I ovo povrće sadrži antikancerogena svojstva, odličan je izvor vitamina C i folne kiseline. Karfiol je jedno od najboljih namirnica koje sprečavaju rak dojke.

Beli luk
Čen belog luka sadrži samo četiri kalorije, ali zato daje fenomenalnu antibakteriološku dozu. Odličan je u borbi protiv prehlade, raka, a smatra se da je dobar u odbrani od infekcija urinarnog trakta. Da biste izvukli najviše hranljivih sastojaka od luka naseckajte ga i izgnječite i ostavite da odstoji 10 minuta. Na ovaj način zadržavate trećinu više hranljivih sastojaka, nego kada ga odmah skuvate.

Paprika
Paprika ima 30 kalorija, bilo ljute ili blage, paprike su prepune vitaminom C. Nakon konzumacije ljutih papričica imamo nalet vrućine, a tada naše telo troši dodatnih 50 do 100 kalorija nakon obroka. Odličan način da izgubite koji kilogram.

Luk
Luk ima 32 kalorije na pola čaše. On je veoma zdrav, sadrži antioksidative i antikancerogene materije, a posebno štiti od raka.

Bundeva
Ova niskokalorična namirnica bogata je kalijumom i beta karotenom. Snažan je antioksidant sa samo 30 kalorija po šoljici. Veliki je izvor vitamina A, C i E. Bogata je kalijumom, a dijabetičarima pruža odlične benefite jer sadrži prirodnu slatkoću.

Rotkvice
Ovo povrće je bogato kalijumom, antioksidantima i folnim kiselinama. Rotkvice odlično utiču na bolji rad proobave. Ima samo 19 kalorija po šoljici. Listovi rotkvice koje većina ljudi baca sadrže dosta vitamina C i kalcijuma.

Celer
Celer je dobar za mršavljenje, sadrži 16 kalorija po šoljici, prepun je vitaminima A i C i dobaro utiče na trudnoću.

Šargarepa
Ovo povrće ima malo zasićenih masnoća i holesterola. Dobar je izvor mangana, vitamina A, B i C i sadrži svega 22 kalorije na pola šoljice.

Izvor: lekarinfo.com
Foto: zirconicusso/FreeDigitalPhotos.net

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!